Δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεργαστεί με τις αρχές της Βραζιλίας στην έρευνα για τις βίαιες διαδηλώσεις στην Μπραζίλια και να ανακαλέσει την αμερικανική βίζα που έχει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου (φωτ.).
Οι 41 βουλευτές έστειλαν επιστολή καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βραζιλία. «Επιπλέον, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Μπολσονάρου ή σε άλλους Βραζιλιάνους πρώην αξιωματούχους να βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ για να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη για τυχόν εγκλήματα που μπορεί να έχουν διαπράξει όταν βρίσκονταν στην εξουσία», σημειώνουν στην επιστολή.
Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου ταξίδεψε αεροπορικώς στη Φλόριντα δύο ημέρες προτού λήξει η θητεία του, την 1η Ιανουαρίου, και ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.
Υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο προεδρικό παλάτι της Βραζιλίας την Κυριακή, καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του Οκτωβρίου.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για να σχολιάσουν την επιστολή.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η πολιτική του δεν είναι να συζητά συγκεκριμένες περιπτώσεις βίζας. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από τη Βραζιλία σχετικά με τον Μπολσονάρου.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας είπε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για ιατρικούς λόγους. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές του, λέγοντας πως οι ταραχοποιοί «ξεπέρασαν τα όρια».
Μεταξύ των συντακτών της επιστολής ήταν οι βουλευτές Γκρέγκορι Μικς (πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων), Χοακίν Κάστρο, Ρούμπεν Γκαλέγκο, Τσούι Γκαρσία και Σούζαν Γουάιλντ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ