Η Ρωσία σχεδιάζει να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από παραγωγούς εμπορευμάτων και κρατικές εταιρείες και να περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με κυβερνητική εντολή, καθώς το κόστος της εισβολής στην Ουκρανία αυξάνεται.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν υψηλότερα μερίσματα από κρατικές εταιρείες και «εφάπαξ εισφορά» από τους παραγωγούς λιπασμάτων και άνθρακα, σύμφωνα με οδηγίες που εκδόθηκαν από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στα μέσα Δεκεμβρίου, μεταδίδει το Bloomberg.
Το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου είδε το Bloomberg, αποκαλεί την προσπάθεια μέρος της «κινητοποίησης εσόδων». Προβλέπει επίσης 175 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιπλέον δαπάνες για την επανεγκατάσταση 100.000 ανθρώπων από τη Χερσώνα στη Ρωσία, μια προφανής παραδοχή ότι το Κρεμλίνο έχει ελάχιστες ελπίδες να ανακαταλάβει την ουκρανική περιοχή που οι δυνάμεις του εγκατέλειψαν το φθινόπωρο λίγες εβδομάδες μετά την παράνομη προσάρτησή της.
Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας συμπιέζεται ολοένα και περισσότερο καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και η οικονομία συρρικνώνεται κάτω από σαρωτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα μερίσματα και η έκτακτη εισφορά που κατέβαλε η Gazprom βοήθησαν να αυξηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα στα τέλη του περασμένου έτους, προτού οι μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες τον Δεκέμβριο πιθανότατα βάλουν τον προϋπολογισμό στο κόκκινο.
Κάποια από τα πρόσθετα χρήματα είναι απαραίτητα για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέγεθος των μερισμάτων ή την εφάπαξ εισφορά, είπαν, καθώς το ποσό θα εξαρτηθεί από το πώς πήγε ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος 2022.
Οι αρχές θα προσπαθήσουν να ορίσουν μερίσματα πάνω από το 50% του καθαρού κέρδους για τις κρατικές εταιρείες όποτε είναι δυνατόν, ανέφεραν.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει «κανένας περιορισμός» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο, με τα κοινωνικά προγράμματα να παραμένουν το μεγαλύτερο ενιαίο κονδύλι του προϋπολογισμού. Αντίθετα, οι δαπάνες για εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα είναι υπό εξέταση.
Είναι μια πράξη εξισορρόπησης που αποκαλύπτεται στην εντολή του πρωθυπουργού, η οποία απαιτεί μια «βελτιστοποίηση» των δαπανών του προϋπολογισμού εκτός της άμυνας και της ασφάλειας που θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 δισεκατομμυρίων ρούβλια.
Με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να εδραιώνονται για τα επόμενα χρόνια και τις διεθνείς αγορές χρέους κλειστές για τη Ρωσία, είναι επείγουσα ανάγκη η χρηματοδότηση της κυβέρνησης καθώς τα ενεργειακά της έσοδα υφίστανται πίεση.
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πέρυσι προέβλεπε δημοσιονομικό κενό 0,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναμένει τώρα το έλλειμμα στο 2% τόσο το 2022 όσο και το 2023. Συνολικά, οι δαπάνες πέρυσι πιθανότατα έφτασαν τα 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στα τέλη Δεκεμβρίου, ή περίπου 27% περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.