Η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να διαθέσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να προσφέρει πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκατομμύρια πολίτες, υλοποιώντας σε μια βασική προεκλογική υπόσχεση.
Το σχέδιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινωθεί παλαιότερα καθώς προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές το 2023, αλλά το πλήρες πεδίο εφαρμογής και το κόστος ήταν υπό συζήτηση.
Η κυβέρνηση υπολογίζει τώρα ότι θα κοστίσει περίπου 250 δισεκατομμύρια λίρες (13,4 δισεκατομμύρια δολάρια) τον πρώτο χρόνο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Bloomberg, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το ποσό είναι πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα επωφεληθούν από το σχέδιο αναμένεται να αυξηθεί στα πέντε εκατομμύρια, είπε ο αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να προσφέρει ένα «πακέτο διάσωσης» στους εργοδότες που θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση απόλυσης στους εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτηθούν.
Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα λάβουν πρόωρη συνταξιοδότηση —ανεξαρτήτως ηλικίας— εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν να έχουν εγγραφεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως τον Σεπτέμβριο του 1999 και να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας.
Καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για τις κάλπες, ο Ερντογάν αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες, προχωρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά πάνω από 50% και παρέχει φθηνά δάνεια με εγγύηση από την κυβέρνηση. «Η απόφαση της πρόωρης συνταξιοδότησης επέβαλε το πιο μόνιμο βάρος στον προϋπολογισμό μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Hakan Kara, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας και στον πληθωρισμό».
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας είναι 17 φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 5%, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, η τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης φέτος, παρότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Οι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι ο πληθωρισμός είναι 65% στα τέλη της χρονιάς.