Τέλος το ρωσικό αργό σε χώρες που επέβαλαν πλαφόν

Διάταγμα Πούτιν απαγορεύει από 1η Φεβρουαρίου τις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που υιοθέτησαν το ανώτατο όριο. Ακολουθεί στοπ στις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου.

Τέλος το ρωσικό αργό σε χώρες που επέβαλαν πλαφόν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την Τρίτη την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν που επέβαλαν οι G7 στο ρωσικό πετρέλαιο, υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες.

Η Ομάδα των G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου.

Το διάταγμα του Κρεμλίνου ανέφερε: «Αυτό... τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2023».

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Το πλαφόν στο αργό μπορεί να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023 καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, δημιουργώντας ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα καθώς δαπανά μεγάλα ποσά για τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν την πιο σαφή μέχρι σήμερα παραδοχή εκ μέρους της Μόσχας πως το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου, που επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου η Ομάδα των Επτά (G7), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία με σκοπό να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εκστρατεία, μπορεί πράγματι να πλήξει τα δημόσια οικονομικά.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα μπορεί να την οδηγήσουν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις της παραγωγής, ο Σιλουάνοφ είπε πως οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα τηρηθούν.

«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί» δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους σε σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v