Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με μνημόνιο που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές, μεταδίδει το Bloomberg.
Η χώρα, ενώ προσπαθεί να απωθήσει τις δυνάμεις εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει να δανειστεί έως και 20 δισ. δολάρια από το Ταμείο που εδρεύει στην Ουάσινγκτον ώστε να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά της. Εξασφάλισε ήδη μια προσωρινή συμφωνία τετράμηνης επιτήρησης, γνωστή ως PMB, που εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα ανοίξει τον δρόμο για τη βοήθεια.
Για να αξιοποιήσει το πρόγραμμα δανείων, η κυβέρνηση του Κιέβου πρέπει να λάβει μέτρα, όπως η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, η σημαντική μείωση της στήριξης της κεντρικής τράπεζας προς τον προϋπολογισμό που έχει πληγεί από τον πόλεμο και η περαιτέρω βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης σε κρατικές εταιρείες, σύμφωνα με το μνημόνιο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΔΝΤ.
«Η ισχυρή εφαρμογή του PMB θα βοηθήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιθανό πρόγραμμα πλήρους υποστήριξης από το ΔΝΤ», αναφέρει το έγγραφο. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «πιθανοί μεγάλοι κραδασμοί θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη επίτευξη των στόχων του προγράμματος».
Μεταξύ άλλων όρων που θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου είναι η «διαφανής και ανταγωνιστική» επιλογή εποπτικού συμβουλίου για τον ενεργειακό κολοσσό Naftogaz, καθώς και οι τροποποιήσεις στη φορολογική νομοθεσία για την ακύρωση της ελάφρυνσης που χορηγήθηκε σε μικρές επιχειρήσεις στις αρχές του πολέμου.
Το ΔΝΤ έχει θέσει επίσης τον ενδεικτικό στόχο να αγοράσει μηδενικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2023 η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, αν και «σε περίπτωση προσωρινής έλλειψης εξωτερικής χρηματοδότησης» θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει έως 50 δισ. σε εθνικό νόμισμα (χρίβνια).
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η εξωτερική χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα κυμανθεί από 39,5 έως 57 δισ. δολάρια το επόμενο έτος.