Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς: Μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου

«Ο Πούτιν συνεχίζει με ανελέητη βιαιότητα», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να υπαγορεύσει τη στρατιωτική βοήθεια που θα παράσχουμε στην Ουκρανία», διαμηνύει εκπρόσωπος του Πενταγώνου μέσω της FAZ.

Σολτς: Μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου

Την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 76 πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων, τη μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή του πολέμου. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή Süddeutsche Zeitung, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Λόγω της στρατιωτικής αποτυχίας της Ρωσίας, ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου είναι μεγάλος. Έχουμε θέσει γερά θεμέλια κατά της πυρηνικής κλιμάκωσης. […] Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο με ανελέητη βιαιότητα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματα και να δημιουργήσει έτσι τη δυνατότητα για αμοιβαία κατανόηση».

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να υπαγορεύσει τη στρατιωτική βοήθεια που θα παράσχουμε στην Ουκρανία», διαμηνύει εκπρόσωπος του Πενταγώνου μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπενθυμίζοντας πάντως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παράσχουν κάθε υλική αρωγή στην Ουκρανία, όχι όμως και έμψυχο στρατιωτικό δυναμικό.

Το γερμανικό μέσο κάνει ακόμη λόγο για συντονισμένο πολυετές σχέδιο της Ρωσίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή και επιτυγχάνει ήδη μέρος των σκοπών του:

«H ιδέα δεν ήταν μόνο στρατιωτική, αλλά επιπλέον οικονομική και πολιτική: να αποδυναμωθεί η Ουκρανία και να προκληθεί ένα προσφυγικό κύμα προς την ΕΕ. Ο κύριος στόχος της «ειδικής επιχείρησης» είναι αφενός να καταστήσει την Ουκρανία μη ελκυστική για τους Ρώσους και αφετέρου να κάνει την Ουκρανία να υποφέρει περισσότερο από τη Ρωσία.

Ο σκοπός έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής - εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Παρά τις κυρώσεις και τις κινητοποιήσεις από τις 24 Φεβρουαρίου, η ύφεση στην Ουκρανία φέτος ανέρχεται στο 35%, ενώ στη Ρωσία είναι περίπου 15%. Οι κυβερνήτες του Κρεμλίνου προσπαθούν να μετατρέψουν την Ουκρανία σε ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v