Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής δήλωσαν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ στο στόχο τους, δηλαδή στο 2%.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι Phoenix, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσαν ότι η αυστηρότερη ώθηση της ΕΚΤ θα δαμάσει τελικά την αύξηση των τιμών που τρέχει επί του παρόντος πέντε φορές τον στόχο της.
«Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι το τέλος του 2024 ή του 2025», είπε ο Villeroy. «Αυτό δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση. Είναι δέσμευση».
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες από την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να προχωρήσουν σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τη μείωση των περίπου 5 τρισ. ευρώ σε ομόλογα στον ισολογισμό της.
Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι ακόμα αναποφάσιστοι μεταξύ μιας τρίτης διαδοχικής κίνησης 75 μονάδων βάσης και ενός βήματος μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ο Nagel είπε ότι η απόφαση θα καθοδηγηθεί από τα τελευταία δεδομένα.
«Θα έχουμε νέες προβλέψεις για το 2023, το 2024 και για πρώτη φορά για το 2025. Αυτή θα είναι η βάση για την απόφασή μας», είπε ο Nagel. «Είναι σαφές ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν».
Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα αυξάνεται το κόστος δανεισμού, ο Villeroy είπε «για όσο διάστημα χρειαστεί».
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν εταιρείες και νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, το οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν ότι μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Οι Nagel και Villeroy συνιστούν επιστροφή σε πιο ισορροπημένους προϋπολογισμούς σύντομα.
«Μια ειδική κατάσταση είναι μια ειδική κατάσταση, αλλά κάποια στιγμή τελειώνει», είπε ο Nagel. «Το σήμα από τη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι ξεκάθαρα η επιστροφή στο φρένο του χρέους» και η τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, είπε.