Σχεδόν το μισό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας παρέμενε σήμερα εκτός λειτουργίας, μια εβδομάδα μετά τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης DTEK, υπογραμμίζοντας ότι τεχνικοί καταβάλλουν προσπάθειες "νυχθημερόν" για να το επισκευάσουν.
"Η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους. Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν", σημειώνει η DTEK σε ανακοίνωσή της, την οποία ανήρτησε στο Telegram.
Έπειτα από ταπεινωτικές στρατιωτικές ήττες στο πεδίο, η Ρωσία άρχισε τον Οκτώβριο να στοχοθετεί ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν καθημερινά αντίκτυπο σε εκατομμύρια Ουκρανούς.
Στις 24 Νοεμβρίου, τα πιο πρόσφατα μαζικά πυραυλικά πλήγματα στις εγκαταστάσεις αυτές άφησαν στο σκοτάδι και το κρύο ολόκληρες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.
Νέα ρωσικά πλήγματα δημιουργούν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση και να προκαλέσουν νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα.
"Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό", σημείωσε η DTEK, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τεχνικών που έχει εργάζονται "νυχθημερόν" για να επισκευάσουν γρήγορα τις βλάβες στις υποδομές.
Η ιδιωτική εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι "κάνει τα πάντα για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι του Κιέβου τουλάχιστον μία ή δύο φορές" ημερησίως.
Για να έχουν φως ή θέρμανση στη διάρκεια των πολλών ωρών ημερησίως που δεν έχουν ρεύμα, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως κεριά ή ακόμη γεννήτριες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μερικές φορές μοιραίων πυρκαγιών.
Χθες, Τετάρτη, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι την προηγούμενη ημέρα κατέγραψαν 9 θανάτους και 8 τραυματισμούς από πυρκαγιές σε σπίτια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ