Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλαρώνει τους κανόνες μετανάστευσης η Γερμανία

Πολίτες χωρών εκτός ΕΕ που έχουν σύμβαση με εγχώριο εργοδότη θα ξεκινήσουν αμέσως δουλειά. Το Βερολίνο θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία για φοιτητές και μαθητευόμενους. Ελλειψη εργαζομένων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Χαλαρώνει τους κανόνες μετανάστευσης η Γερμανία

Η Γερμανία είναι έτοιμη να μειώσει τα εμπόδια για ειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πρόκειται να εγκρίνει την Τετάρτη μέτρα που θα επιτρέψουν σε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υπογράψει σύμβαση με εγχώριο εργοδότη να ξεκινήσουν αμέσως δουλειά, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg. 

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διευκολύνει τους νεότερους μετανάστες να παρακολουθήσουν επαγγελματική κατάρτιση ή να σπουδάσουν στη Γερμανία. Το σχέδιο προβλέπει ένα διαφανές, μη γραφειοκρατικό σύστημα βαθμών για υποψηφίους που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία στη Γερμανία - παρόμοιο με μακροχρόνια προγράμματα σε χώρες όπως ο Καναδάς.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Παιδείας.

«Αυτός θα είναι ο πιο φιλελεύθερος νόμος για τη μετανάστευση στην Ευρώπη», είπε ο Χάμπεκ την Τρίτη. Προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μόνο έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αλλά και εργαζομένων γενικότερα, και είπε ότι η χώρα «ήταν τυφλή όσον αφορά αυτό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια».

Δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και άνισων ροών μετανάστευσης έχουν δημιουργήσει μια δημογραφική ανισορροπία που υπονομεύει την οικονομία της Γερμανίας, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και να παλεύει με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v