Φτάσαμε τα 8 δισεκατομμύρια πληθυσμό και... γερνάμε ταχύτατα!

Εντυπωσιακά τα στοιχεία του ΟΗΕ καθώς η ανθρωπότητα πετυχαίνει ένα ορόσημο. Η γήρανση είναι η πιο σημαντική δημογραφική αλλαγή του αιώνα που διανύουμε.

Φτάσαμε τα 8 δισεκατομμύρια πληθυσμό και... γερνάμε ταχύτατα!

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα και θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σε 15 χρόνια, ενώ βιώνει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ που παρουσιάζουν οι Financial Times.

Το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τη δεκαετία του 1950, σε 2,3 γεννήσεις ανά γυναίκα. Καθώς η θνησιμότητα μειώνεται επίσης, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί από 783 εκατομμύρια το 2022 σε 1 δισεκατομμύριο έως το 2030 και 1,4 δισεκατομμύριο έως το 2043, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον πληθυσμό.

Αυτή η αύξηση κατά 623 εκατομμύρια σε 20 χρόνια συγκρίνεται με τις επτά δεκαετίες που χρειάστηκαν για να αυξηθεί ο πληθυσμός των συνταξιούχων κατά 651 εκατ. στο σημερινό του σύνολο. Ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να κορυφωθεί στα 10,4 δισεκατομμύρια στη δεκαετία του 2080.

Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 15 ετών πιστεύεται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στα 2 δισεκατομμύρια, ενώ το μερίδιο των ατόμων 15 έως 64 ετών, που παραδοσιακά θεωρούνται ως ηλικία εργασίας, μειώνεται.

Η παγκόσμια διάμεση ηλικία έχει αυξηθεί περίπου οκτώ χρόνια στα 30 από το 1950 και πρόκειται να αυξηθεί στα 36 έως το 2050, αριθμός που ξεπερνά τα 50 στην ανατολική Ασία και τη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η γήρανση, όχι η αύξηση του πληθυσμού, είναι «η πιο σημαντική δημογραφική αλλαγή αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Michael Hodin, εκτελεστικός διευθυντής του Global Coalition on Ageing.

Η γήρανση είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, επειδή προσθέτει πίεση στα δημοσιονομικά έσοδα και στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 80 ετών, εκείνων που συνδέονται στενότερα με προβλήματα υγείας, αυξήθηκε σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια φέτος. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Σε απάντηση σε αυτό, πολλές χώρες άρχισαν να αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη.

Χωρίς περαιτέρω πολιτική δράση -από τη στήριξη της παιδικής φροντίδας έως την παροχή υγειονομικής περίθαλψης-, το μειούμενο μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στις προηγμένες οικονομίες «αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο», δήλωσε ο Shruti Singh, οικονομολόγος στο Κέντρο Ευκαιριών Ισότητας του ΟΟΣΑ.

Περίπου το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 20%, διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v