Ιράν: 314 οι νεκροί στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται

Εχουν συλληφθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι. Οι διαδηλώσεις δεν σταματούν και έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 130 πόλεις και κοινότητες της χώρας. Νεαρές και μαθήτριες, η φοιτητική κοινότητα, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

Ιράν: 314 οι νεκροί στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται

Τουλάχιστον 314 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε όλο το Ιράν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανάμεσά τους 47 ανήλικοι και 38 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, έχουν συλληφθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι, τόνισε χθες Σάββατο η HRANA ( Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»), που ίδρυσαν ιρανοί εξόριστοι το 2009.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πάνω από 130 πόλεις και κοινότητες του Ιράν, κατά την ίδια πηγή.

Η Μαχσά Αμινί, Ιρανή κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Ο θάνατός της ήταν το έναυσμα μαζικών διαδηλώσεων απ’ άκρου σ’ άκρο του Ιράν. Νεαρές και μαθήτριες, η φοιτητική κοινότητα, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με ακάλυπτα κεφάλια, βάζοντας φωτιά στις μαντίλες τους, αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές συγκαταλέγονται στις σοβαρότερες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το κληρικαλιστικό καθεστώς από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Νέες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και στο Κουρδιστάν

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν σήμερα σε πανεπιστήμια στο Ιράν και σε κουρδικές περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας, με το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος να μην δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης παρά την καταστολή.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Με την πάροδο των ημερών, οι διαδηλώσεις υπέρ της ελευθερίας των γυναικών έχουν μετατραπεί σε κίνημα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμη και στα σχολεία, παρά την καταστολή, ο απολογισμός της οποίας πλησιάζει τους 200 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση μιας ΜΚΟ που έχει την έδρα της εκτός του Ιράν.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, Hengaw, που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. Ο απολογισμός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη μιας Κούρδισσας φοιτήτριας από τη Μαριβάν, της Νασρίν Γαντρί, η οποία, σύμφωνα με τη Hengaw, υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο αφότου χτυπήθηκε στο κεφάλι από την αστυνομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v