Σε έρευνες και επιχειρησιακές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τον εντοπισμό δικτύων εμπορίας ανθρώπων που εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική επαιτεία και καταναγκαστική εγκληματικότητα συμμετείχαν σχεδόν 16.000 αξιωματικοί.
Οι επιχειρήσεις την περίοδο 26 έως 29 Οκτωβρίου οδήγησαν σε 382 συλλήψεις υπόπτων, η πλειονότητα των οποίων φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών, διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης, απάτη εγγράφων και διακίνηση πυροβόλων όπλων. Οι συλλήψεις και τα στοιχεία που ανακτήθηκαν επέτρεψαν στις αρχές επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν 130 νέες έρευνες.
Συνολικά ελέγχθηκαν 74.924 άτομα σε 998 τοποθεσίες. Επιθεωρήθηκαν 32.665 οχήματα και 2 004 δέματα. Μεταξύ των 382 συλλήψεων, οι 159 αφορούσαν λαθρεμπόριο μεταναστών, οι 112 αφορούσαν διακίνηση ναρκωτικών, οι 38 σχετίζονταν με διακίνηση πυροβόλων όπλων, 2 αφορούσαν εμπορία ανθρώπων και 71 αφορούσαν άλλα εγκλήματα. Στις έρευνες εντοπίστηκαν 2.476 παράνομες είσοδοι, 106 πυροβόλα όπλα, 1 σύστημα αεράμυνας, 15 χειροβομβίδες, 2 μηχανές συναρμολόγησης, 2 αντιαρματικά βλήματα, 12 250 τεμάχια πυρομαχικών, 304 κιλά ηρωίνης, 147 κιλά κάνναβης, 5.402 φυτά μαριχουάνας και 1,3 κιλά κοκαΐνης.
Στις έρευνες, που έγιναν με κοινή δράση της Europol, της Eurojust και της Frontex, συμμετείχαν ομάδες αστυνομικών, τελωνειακών και δικαστικών αρχών από 29 χώρες: την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Βρετανία.
Όπως επισημαίνει η Europol, η βαλκανική οδός είναι διαβόητη για τη χρήση της σε διάφορες περιοχές εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της λαθρεμπορίας μεταναστών και της διακίνησης πυροβόλων όπλων και ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό οι έρευνες θα συνεχιστούν, με έμφαση στα σημαντικότερα σημεία χερσαίας εισόδου της ΕΕ, όπως π.χ. το Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας στα σύνορα με την Τουρκία – απ' όπου εισέρχονται καθημερινά στην ΕΕ 1.500 φορτηγά με διαφορετικά εμπορεύματα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ