Η εξ αποστάσεως εργασία πιθανώς έχει φτάσει ήδη στο απόγειό της στη Βρετανία, καθώς η χαλάρωση της αγοράς εργασίας δίνει ξανά το πάνω χέρι στους εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn.
Τον Σεπτέμβριο το 12% των αγγελιών στον ιστότοπο αφορούσε θέσεις τηλεργασίας, έναντι 16% τον Ιανουάριο, καθώς όλο και περισσότεροι εργοδότες ανησυχούν για την παραγωγικότητα της εργασίας από το σπίτι, δήλωσε ο Josh Graff, περιφερειακός διευθυντής του LinkedIn.
Όπως διαπιστώθηκε, τρεις στους τέσσερις Βρετανούς εργοδότες και υψηλόβαθμα στελέχη ανησυχούν μήπως η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση θα ενισχύσει την ευέλικτη εργασία.
Η δύναμη «επιστρέφει στους εργοδότες καθώς επιβραδύνονται οι προσλήψεις», δήλωσε ο Graff στο Bloomberg. «Παραμένει μεν σφιχτή η αγορά εργασίας, ωστόσο αρχίζει να χαλαρώνει, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα αρχίζει να απειλεί την πρόοδο που είδαμε τα δύο χρόνια της πανδημίας».
Παρά τη μείωση στην προσφορά απομακρυσμένων και υβριδικών θέσεων εργασίας, οι υποψήφιοι εξακολουθούν να τις προτιμούν, είπε ο Graff, κάνοντας λόγο για «αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ αυτού που θέλουν οι εργαζόμενοι και αυτού που προσφέρουν οι εργοδότες».
Ορισμένες εταιρείες περιορίζουν ήδη την ευέλικτη εργασία για τους υφιστάμενους υπαλλήλους τους. Η Bank of America, για παράδειγμα, λέει στους υπαλλήλους της παγκοσμίως ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι μόνο δύο μέρες τον μήνα.
Προσωπικό και αφεντικά διαφωνούν επίσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εργασίας από το σπίτι. Έρευνα της Microsoft διαπίστωσε ότι το 80% των διευθυντών ένιωθαν ότι οι ομάδες τους ήταν λιγότερο παραγωγικές όταν δεν ήταν στο γραφείο. Περίπου το 85% των διευθυντικών στελεχών ανησυχούν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν εάν οι εργαζόμενοι κάνουν αρκετά, ενώ το 87% των εργαζομένων αντιτείνει ότι η παραγωγικότητά τους είναι μια χαρά.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα όπου η ανεργία βρίσκεται στο 3,5%, ιστορικό χαμηλό από το 1974. Οι προσλήψεις της LinkedIn στη χώρα όμως μειώθηκαν κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε μια ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Ο Graff προειδοποίησε ότι η επιστροφή στις δομές «διοίκησης και ελέγχου» μπορεί να μην είναι καλή για τις επιχειρήσεις, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν «εργαζομένους με κίνητρα, τη στιγμή που τους χρειάζονται περισσότερο».
«Οι υπάλληλοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας», τόνισε. «Έχουν εμπειρία, γνωρίζουν συστήματα και διαδικασίες, ευθυγραμμίζονται με την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας και, κυρίως, διατηρούν βαθιές σχέσεις με τους πελάτες».