Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν το πυρηνικό δόγμα οι ΗΠΑ

Η νέα στρατηγική του Πενταγώνου δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών όπλων και έναντια σε μη πυρηνικές απειλές. Γιατί απέρριψε τις επιλογές «μη πρώτης χρήσης» και «αποκλειστικού σκοπού». Η διπλή απειλή Κίνας-Ρωσίας.

Αλλάζουν το πυρηνικό δόγμα οι ΗΠΑ

Η Νέα Αμυντική Στρατηγική του Πενταγώνου τονίζει ότι ο θεμελιώδης σκοπός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου είναι η αποτροπή μιας πυρηνικής επίθεσης στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ακόμα και για μη πυρηνικές απειλές.

«Ως τη δεκαετία του 2030 οι ΗΠΑ θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία αντιμέτωπες με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που θα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές και δυνητικοί αντίπαλοι» τονίζεται στο έγγραφο που δημοσίευσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη. «Ως απάντηση, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν πολύ ψηλά τον πήχη για τη χρήση πυρηνικών χωρίς να αποκλείουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα ως αντίποινα σε μια μη πυρηνική στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, τις αμερικανικές δυνάμεις ή του συμμάχους» επισημαίνεται.

Η πυρηνική έκθεση είναι ένα έγγραφο που συντάσσει κάθε αμερικανική κυβέρνηση για να περιγράψει τις συνθήκες υπό τις οποίες ενδέχεται να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 ότι θα περιορίσει τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου μόνο για την άμυνα ενάντια σε πυρηνική επίθεση.

Στη Νέα Αμυντική Στρατηγική επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν εξετάσει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων την πολιτική της «μη πρώτης χρήσης» και αυτήν του «αποκλειστικού σκοπού», αλλά αποφάσισαν ότι δεν ήταν κατάλληλες γιατί θα επέτρεπαν ένα «ανεπίτρεπτο επίπεδο κινδύνου».

Η απόρριψη της πολιτικής του «αποκλειστικού σκοπού» στηρίζεται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι κάποιοι σύμμαχοι και εταίροι «είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις με μη πυρηνικά μέσα οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες», τονίζεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v