Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Νέα αρχή στις σχέσεις μας με το Ισραήλ

«Θετική» η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα ιρανικά drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, αλλά «δεν είναι αρκετό». Αφρικανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.

Ζελένσκι: Νέα αρχή στις σχέσεις μας με το Ισραήλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα Τετάρτη μια «θετική τάση» στις σχέσεις με το Ισραήλ, μετά από ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών ιδίως για τα «400 ιρανικά drones» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Είμαστε στην αρχή της συνεργασίας, είναι μια θετική τάση στις σχέσεις με το Ισραήλ», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον ομόλογό του από τη Γουινέα-Μπισάου, τον Ουμάρο Σισόκο Έμπαλο, ισχυριζόμενος ότι βλέπει «πρόοδο» σ' αυτές τις ανταλλαγές «μετά από μια μεγάλη παύση».

«Είμαι ικανοποιημένος τις τελευταίες μέρες: αρχίσαμε να δουλεύουμε», τόνισε, λέγοντας πως «όλοι θέλουν πιο ζεστές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ωστόσο, σημείωσε ότι, κατά τη γνώμη του, «σήμερα αυτό δεν είναι αρκετό». «Το Ισραήλ είναι κράτος που γνωρίζει βαθιά [...] τι είναι πραγματικά ο πόλεμος και νομίζω ότι θα πρέπει να υποστηρίξει περισσότερο την Ουκρανία».

«Τα δεδομένα πληροφοριών που ανταλλάσσονται επί του παρόντος επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά αυτό που γνώριζαν οι υπηρεσίες μας: περίπου 400 ιρανικά drones έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού» από τη Ρωσία, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 60-70% αυτών καταρρίφθηκε» από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Από την πλευρά του, ο Ούμαρο Σισόκο Έμπαλο, νυν πρόεδρος της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο επισκέφθηκε την Τρίτη, «εξέφρασε την ιδέα ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι».

Ο Ζελένσκι γρήγορα απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Μόσχα, όσο ο ρωσικός στρατός «βομβαρδίζει υποδομές» στην Ουκρανία.

«Ας ξεκινήσουμε να άρουμε τουλάχιστον τον αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε, καθώς το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι καθυστερεί σκόπιμα 170 πλοία που προορίζονται να μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v