Τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας κυριάρχησαν στο γεύμα εργασίας που είχαν σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτησή του από τον άνθρακα. Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας, επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών τον περασμένο Φεβρουάριο. Τέλος, τέθηκε το ζήτημα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, καθώς και οι σχέσεις με την Κίνα, ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.
Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται: Ήταν άραγε αρκετό το σημερινό γεύμα στο Ελιζέ για να συμφιλιωθεί εκ νέου το γαλλογερμανικό δίδυμο και να ξαναπάρει τη θέση του ως «ατμομηχανής της Ευρώπης», αναρωτιόνται σήμερα οι Γάλλοι.
Δεν υπήρξαν δηλώσεις πριν ή μετά το γεύμα. Ωστόσο, πολλές είναι οι ενδείξεις ότι ο καγκελάριος Σολτς θέλει να παίξει έναν ρόλο «μοναχικού καβαλάρη, πράγμα που δεν θα είναι καλό ούτε για την Γερμανία ούτε για την Ευρώπη», έχει τονίσει ενοχλημένος ο πρόεδρος Μακρόν, υπενθυμίζει η Deutsche Welle.
Ασυνεννοησίες, απογοητεύσεις και διαφωνίες
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν αντιλήφθηκε τη γερμανική απόφαση για τα 200 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ως ενίσχυση κατά του πληθωρισμού, δίχως καμία απολύτως συζήτηση προηγουμένως. Ούτε το γερμανικό μπλοκάρισμα στην αναζήτηση μιας από κοινού ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, με ένα πλαφόν στην αύξηση των τιμών.
Στα δε θέματα άμυνας, οι Γάλλοι καταπίνουν τη μια απογοήτευση μετά την άλλη: Ήλπιζαν ότι με τα 100 δισ. που εξαγγέλθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού θα επωφελούνταν οι ευρωπαϊκές και φυσικά οι γαλλικές βιομηχανίες. Όμως, ο καγκελάριος στράφηκε ήδη στην Αμερική, με την παραγγελία 30 μαχητικών F-35. Και παρ' όλα αυτά, υπάρχουν στα σκαριά τα γαλλογερμανικά σχέδια για ένα μαχητικό ευρωπαϊκό αεροσκάφος ονόματι SCAF, τα οποία βρίσκονται επίσης στον πάγο εξαιτίας της ασυνεννοησίας.
Διαφωνία υπάρχει και σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του καγκελάριου για μια αντιπυραυλική ασπίδα, σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη συμμετοχή 14 χωρών του ΝΑΤΟ - ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται Βρετανία και Φινλανδία. Η Γαλλία απορρίπτει την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την «κούρσα εξοπλισμών».
Επαν-εκβιομηχάνιση και απανθρακοποίηση
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος εμφανίστηκαν πρόθυμοι να δώσουν μια νέα ώθηση στον γαλλογερμανικό άξονα που δοκιμάζεται με αφορμή τις διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις», έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση. Όπως σχολίασε, είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».
Μακρόν και Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για πάνω από τρεις ώρες, στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας, ενώ είχαν και ενώπιος ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της άμυνας».
Σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν εντατικά ενόψει των επόμενων βημάτων».
Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν πολλά ανησυχητικά σχόλια, ιδίως από τη γαλλική πλευρά, για τη σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο.
Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι σήμερα είναι καθησυχαστικοί, μολονότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», επιμένει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.