Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ουδετερότητα που τηρεί το Ισραήλ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, επέτρεψε μια «συμμαχία» μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κυρίως με την παράδοση ιρανικών drones στον ρωσικό στρατό.
«Αυτή η συμμαχία απλά δεν θα υπήρχε εάν οι πολιτικοί σας είχαν λάβει μια απόφαση εκείνη τη στιγμή. Την απόφαση που ζητούσαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Haaretz, αναφερόμενος στην ισραηλινή υποστήριξη απέναντι στη Ρωσία που έχει επανειλημμένα ζητήσει το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αυτή η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κατέστη δυνατή μετά «την (ισραηλινή) απόφαση να "μην ενοχλήσει" το Κρεμλίνο» το 2014 ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να διατηρηθούν οι καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η ομιλία του Ζελένσκι έγινε λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, με το εκλογικό αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι συμφώνησε να παραδώσει drones στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη «ρωσική βοήθεια στο πυρηνικό του πρόγραμμα». «Πιθανώς, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της συμμαχίας τους», υποστήριξε.
«Δεν έχουμε ακόμη ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας. Γι' αυτό η Ρωσία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον τρόμο στον εναέριο χώρο για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο έδαφος», είπε, προσθέτοντας ότι «μέσα σε οκτώ μήνες πολέμου η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν 4.500 πυραύλους εναντίον μας».
Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει «περίπου 2.000 ιρανικά Shaheds», αυτά τα drones καμικάζι, για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά από στρατιωτικές αποτυχίες στο πεδίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε εάν αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μια νέα παραγγελία ή τον συνολικό αριθμό ιρανικών drones που αγόρασε η Μόσχα από την Τεχεράνη, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ειδικότερα ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «Ιρανοί εκπαιδευτές πήγαν για να διδάξουν στους Ρώσους πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα drones» πριν τα χρησιμοποιήσουν στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ, λέγοντάς του ότι το Ισραήλ δεν θα προμήθευε «οπλικά συστήματα» στην Ουκρανία, δύο μέρες μετά την προειδοποίηση της Μόσχας κατά της χορήγησης ισραηλινών όπλων στο Κίεβο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ