Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στην εντεινόμενη αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τάχθηκε η Τουρκία, μεταδίδει το Bloomberg.
«Μια χώρα ορθώνεται και απειλεί τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας στη Μεσόγειο. «Δεν είναι σωστός αυτός ο εκφοβισμός», πρόσθεσε.
Οι υψηλότερες τιμές έπληξαν το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας, που εισάγει πετρέλαιο, και τροφοδότησαν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσβλέπει στην οικονομική υποστήριξη από τα κράτη του Κόλπου και τη Ρωσία, για να μετριάσει την κρίση κόστους ζωής ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, πλησιάζοντας περισσότερο τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής και παίρνοντας αποστάσεις από τη Δύση.
Ο ΟΠΕΚ+ των 23 χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αποφάσισαν στις 5 Οκτωβρίου να μειώσουν τους στόχους παραγωγής τους κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα. Ο Τσαβούσογλου μίλησε λίγες μέρες αφού ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν αλλαγές στην ασφάλεια και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στο Ριάντ, ως απάντηση στην απόφαση.
«Αν θέλετε να μειωθούν οι τιμές, τότε άρετε τις κυρώσεις», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, παραγωγούς πετρελαίου. «Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα απειλώντας».
Οι ΗΠΑ είπαν ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -του οποίου η δημοτικότητα έχει πληγεί από την άνοδο των τιμών της αντλίας- είπε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αρνήθηκαν ότι μειώνουν την προσφορά για πολιτικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να εξισορροπήσουν εκ νέου την αγορά αργού, επειδή η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας επιβράδυνε την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου.
«Η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη με τις αυξανόμενες τιμές, αλλά δεν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα της απειλής», είπε ο Τσαβούσογλου. «Όλος ο κόσμος χρειάζεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας. Υπάρχει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο».
Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους μετά την επίσκεψη του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα τον Ιούνιο, καθώς είχαν παγώσει μετά την ανατριχιαστική δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.