Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Βοήθεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς

Η ψηφιοποίηση των μνημείων μπορεί να προωθήσει τη συνδεσιμότητα και την ένταξη των διαιρεμένων κοινοτήτων. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση της Κύπρου, είπε ο Γενικός Διευθυντής Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Μάριο Νάβα.

ΕΕ: Βοήθεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH) για την προώθηση της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των κοινοτήτων που επηρεάζονται. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης, ενώ σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να τονώσει τον διάλογο, να προωθήσει την κατανόηση και να συνδέσει τις κοινότητες, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο Γενικός Διευθυντής Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Μάριο Νάβα δήλωσε σχετικά:

«Η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνεται και επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ψηφιοποίηση των μνημείων μπορεί να προωθήσει τη συνδεσιμότητα και την ένταξη των διαιρεμένων κοινοτήτων. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση της Κύπρου, όπου θα ενώσουμε τους ανθρώπους μέσω της διαδικτυακής προσβασιμότητας σε ένα κοινό πολιτιστικό παρελθόν. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και ενθαρρύνω ιδιαίτερα τους νέους να χρησιμοποιήσουν αυτό το ψηφιακό εργαλείο, για να αμφισβητήσουν τα διχαστικά αφηγήματα και να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για να προωθήσουν την κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ όσων γνωρίζουν.»

Το έργο για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνεισφέρει στο έργο αυτό περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με στόχο την επανένωση της νήσου.

Χάρη σε μια μακροχρόνια εταιρική σχέση με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει αποκαταστήσει, συντηρήσει, στηρίξει δομικά ή προστατεύσει φυσικά πάνω από 100 τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v