Η Κίνα έχει στρατολογήσει δεκάδες Βρετανούς πρώην πιλότους της πολεμικής αεροπορίας για να διδάξουν τους Κινέζους πώς να χτυπούν δυτικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, «απειλώντας τελικά τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», δηλώνουν αξιωματούχοι που επικαλείται το Sky News.
Δελεασμένοι από ετήσιες αμοιβές περίπου 240.000 λιρών, περίπου 30 πρώην πιλότοι βρετανικών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, υποστηρίζει η πηγή, εκπαιδεύοντας τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Πρόκειται για μέγιστη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας, δηλώνει στρατιωτικός αναλυτής.
Το Πεκίνο προσπαθεί να προσλάβει περισσότερους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς από τη Βασιλική Αεροπορία. το Ναυτικό, τον Στρατό, καθώς και από άλλες χώρες της Δύσης, συνεχίζουν οι πηγές.
Υπηρεσία πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας εξέδωσε «συναγερμό για απειλή», προειδοποιώντας τους στρατιωτικούς, ωστόσο ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι είπε ότι η στρατολόγηση Βρετανών πιλότων από την Κίνα εμπνέει ανησυχία «εδώ και αρκετά χρόνια».
Προσωπικό που βρίσκεται ήδη στην Κίνα έχει προσεγγιστεί και έχει δεχτεί συμβουλές να μη συνεχίσει αυτή τη δουλειά, είπε. Ο νόμος θα αλλάξει, πρόσθεσε, ώστε να καταστήσει παράνομη η παράβλεψη τέτοιων προειδοποιήσεων.
Η Κίνα χρησιμοποιεί στρατολόγους από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα τη νοτιοαφρικανική εταιρεία Test Flying Academy, δήλωσε ο δυτικός αξιωματούχος, η οποία ωστόσο δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση της χώρας.
Παρά τους φόβους όμως για χτύπημα στην εθνική ασφάλεια, φαίνεται πως η Βρετανία δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να ανακόψει τα κύματα στρατολογήσεων ή να αναγκάσει σε παραίτηση όσους έχουν αποδεχτεί θέσεις εργασίας στην Κίνα - πέρα από το να απευθύνει εκκλήσεις.
Ο αξιωματούχος είπε πως δεν θεωρείται ότι κάποιος παραβίασε τον νόμο περί εθνικού απορρήτου - κάτι που θα ήταν ποινικό αδίκημα.
Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι προσπαθεί να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη για την Κίνα τη αναζήτηση βρετανικών στρατιωτικών ταλέντων.
Οι σχετικές προσλήψεις αυξήθηκαν από τα τέλη του 2019, κατά την έναρξη του lockdown για τον Covid, ενώ ο συνολικός αριθμός Βρετανών στρατιωτικών που έχουν οποτεδήποτε προσληφθεί για να εργαστούν για τους Κινέζους δεν είναι γνωστός όμως. «Σίγουρα είναι παραπάνω από λίγοι».
Η Κίνα αναζητά πιλότους με μακρά εμπειρία σε πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για να διδάξουν στους δικούς της πιλότους πώς να τα αντιμετωπίσουν καλύτερα, είπε ο δυτικός αξιωματούχος.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, η Κίνα είναι εχθρός», είπε στο Sky News σχολιάζοντας την «αποκάλυψη» ο αμυντικός αναλυτής Φράνσις Τούσα.
«Ως εκ τούτου, υπάρχουν Βρετανοί πολίτες που αποφάσισαν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται καλύτερα διδάσκοντας τον εχθρό μας πώς να μας νικήσει. Είναι απίστευτο και τρομακτικό».
Οι αποκαλύψεις προέκυψαν καθώς εισάγεται στο κοινοβούλιο νέα νομοθεσία που σκληραίνει την εποπτεία σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται για εχθρικά κράτη ή ξένες οντότητες και προσπαθούν να επηρεάσουν την εσωτερική πολιτική.
Το νέο σχέδιο καταγραφής εξωτερικών επιρροών στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας θα απαιτεί από οποιονδήποτε προσλαμβάνεται από ξένη κυβέρνηση να δηλώνει τη δραστηριότητά του ώστε να μην κινδυνεύσει να διωχθεί ως κατάσκοπος.
Ο επικεφαλής της MI5 δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε άνευ προηγουμένου στρατηγικό ανταγωνισμό με κράτη που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εθνική μας ασφάλεια, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το εμπορικό μας πλεονέκτημα. Χρειαζόμαστε νέα, σύγχρονα εργαλεία και δυνάμεις για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».