Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα οι G-20 για Ρωσία, πετρέλαιο και επιτόκια

Οι επικεφαλής των οικονομικών στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε καν σε ένα ανακοινωθέν. Τα μεγάλα θέματα διχάζουν, ενώ η οικονομία οδεύει σε ύφεση.

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα οι G-20 για Ρωσία, πετρέλαιο και επιτόκια

Οι επικεφαλής οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συγκρούστηκαν στην Ουάσιγκτον για σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες συντονισμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μια συγκέντρωση υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών την Πέμπτη από την Ομάδα των 20, η οποία αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας οικονομίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ο τρόπος αντιμετώπισης του πολέμου αποτέλεσε θέμα διαφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου της G-20, χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πίεσαν για ισχυρότερη γλώσσα καταδίκης του πολέμου, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς συμφωνία, είπαν οι πηγές.

Ένταση προέκυψε επίσης λόγω της πρόσφατης απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου μαζί με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+, τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τη συνακόλουθη ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ και τον ρόλο της Κίνας στις προσπάθειες αντιμετώπισης του χρέους στις αναδυόμενες αγορές.

Οι διαφωνίες έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φιλοξένησε τη G-20, υποβάθμισε τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος, αναφέροντας τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων ως κινδύνους.

Ενώ οι διαχωριστικές γραμμές στα ζητήματα μεταξύ των κυβερνήσεων είναι σαφείς δημοσίως, απειλούν επίσης τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε το φόρουμ των G20 το 1999 στον απόηχο της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης: να συντονίσει τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές μεταξύ των εθνών για να αποφεύγονται κρίσεις. Οι συμφωνίες, ωστόσο, είναι δύσκολες σε αυτό το επίπεδο καθώς οι 20 συνιστούν ένα μείγμα από πλούσιες και αναδυόμενες χώρες, καθώς και έναν συνδυασμό δημοκρατιών και απολυταρχιών.

Χάσμα προέκυψε και σε ευρύτερες συζητήσεις του ΔΝΤ. Η Νάντια Καλβίνο, η οποία ηγείται της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, της κύριας συμβουλευτικής επιτροπής του Ταμείου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία εμπόδισε επίσης τη συναίνεση για το ανακοινωθέν της επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v