Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, απαίτησε σήμερα η Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο επισημαίνει «τα τεράστια κέρδη» που αποκομίζουν αμερικανικές εταιρείες στις αγορές εξαιτίας αυτού του συμβάντος. Μάλιστα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ η Μόσχα προτίθεται να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία εισβάλει [στην Ουκρανία], τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Σήμερα, η Ζαχάροβα τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του». «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε, ενώ τα αίτια των διαρροών που εντοπίστηκαν στους Nord Stream 1 και 2 είναι ακόμη άγνωστα.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι είναι «βλακώδεις και παράλογες» οι υποψίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, αφού το Κίεβο κατήγγειλε «μια προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση» από τη Ρωσία εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών.
«Βλέπουμε την υστερική αντίδραση των Πολωνών και τα τεράστια κέρδη των Αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έχουν πολλαπλασιάσει τις προμήθειές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN), δύο υποβρύχιες εκρήξεις «πολύ πιθανόν λόγω εκρήξεων» καταγράφηκαν κοντά στις διαρροές πριν από τον εντοπισμό τους, χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί η προέλευσή τους.
Η ρωσική πρεσβεία στη Δανία κατήγγειλε επίσης σε ανακοίνωσή της «δολιοφθορά κατά της ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας και της Ευρώπης».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε, από την πλευρά της, «την ισχυρότερη απάντηση» σε «οποιαδήποτε σκόπιμη διαταραχή των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ