Οι «ανησυχίες» της Κίνας στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν-Σι

Πρώτη δημόσια παραδοχή των διαφορών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα δηλώνει πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Οι «ανησυχίες» της Κίνας στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν-Σι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε τις κινεζικές «ανησυχίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μετά την εισβολή.

Τα σχόλια του Πούτιν σε συνάντηση με τον Σι στο Ουζμπεκιστάν ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή των διαφορών μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι Financial Times.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με ένα βίντεο που κοινοποίησε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Zvezda. «Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με αυτό. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά θα εξηγήσουμε τη θέση μας».

Το Πεκίνο αγωνίστηκε να παρουσιαστεί ως ουδέτερο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κίνας, ο Li Zhanshu δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική Δούμα, ότι το Πεκίνο «κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα όλων των μέτρων που έλαβε η Ρωσία... παρέχουμε τη βοήθειά μας».

Ο Πούτιν και ο Σι βρέθηκαν στο Ουζμπεκιστάν για μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ενός περιφερειακού φορέα ασφάλειας. Στην τελευταία τους προσωπική συνάντηση στο Πεκίνο, 20 ημέρες πριν από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία, το δίδυμο ανακοίνωσε μια συνεργασία «χωρίς όρια» ως απάντηση σε αυτό που είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σι την Πέμπτη ότι η Ρωσία καταδίκασε τις «προκλήσεις» των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν. «Εμμένουμε σταθερά στην αρχή της «Μιας Κίνας» στην πράξη. Καταδικάζουμε τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Πούτιν.

Η σύνοδος κορυφής είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας και σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια συγκέντρωσης συμμάχων ενόψει των αυστηρότερων κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Κίνας. Ο Σι συναντήθηκε με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν την Τετάρτη. Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν επίσης οι ηγέτες της Ινδίας και της Τουρκίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «ενσταλάξει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο». Χαρακτήρισε, μάλιστα τον Ρώσο πρόεδρο «παλιό φίλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v