Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να κινήσει την παγκόσμια τάξη «προς μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου, υπογραμμίζοντας το βάθος των δεσμών των δύο εθνών.
«Υπό την καθοδήγηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ (φωτ.) και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα στον σωστό δρόμο και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε ζητήματα που σχετίζονται με τα βασικά τους συμφέροντα», είπε ο Γιανγκ Τζιέτσι στον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Ντενίσοφ, σε συνάντηση στο Πεκίνο τη Δευτέρα, μεταδίδει το Bloomberg.
«Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της εξέλιξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε ο Yang, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Σι σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα, για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Το Ουζμπεκιστάν φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης την Πέμπτη και την Παρασκευή, δίνοντάς του την ευκαιρία να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η Κίνα προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ουδέτερο μέρος στον πόλεμο της Ρωσίας, παρά τη δήλωση του Σι για μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» με τον Πούτιν, εβδομάδες πριν από την επίθεση. Ενώ το Πεκίνο δεν έχει επικρίνει ρητά τον πόλεμο, απέφυγε κινήσεις που ελαφρύνουν τις κυρώσεις ή την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία.
Οι κινεζικές εξαγωγές αυτοκινήτων, τηλεοράσεων και smartphones βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει ένα κενό, όταν έφυγαν οι δυτικές εταιρείες. Το δεύτερο τρίμηνο, το 81% των εισαγωγών νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία προέρχονταν από την Κίνα και η Xiaomi Corp. ήταν ο κατασκευαστής smartphones με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα.