Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία-Κίνα συμφώνησαν για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και γουάν

Εγκαταλείπουν τις πληρωμές σε ευρώ οι δύο πλευρές. Συμφωνία για εξόφληση παραλαβών φυσικού αερίου στα δύο εθνικά νομίσματα σε ποσοστό 50-50.

Ρωσία-Κίνα συμφώνησαν για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και γουάν

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το συμβόλαιό της για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα προκειμένου να πληρώνεται σε ρούβλια και γουάν αντί ευρώ, καθώς το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά».

Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου γνωστοποίησε ότι υπέγραψε μια πρόσθετη συμφωνία στην υπάρχουσα σύμβασή του με την China National Petroleum Corp. Η πληρωμή θα γίνει 50% σε ρούβλια και 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με πληγή του Bloomberg που γνωρίζει τα σχέδια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τους κύριους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώσουν για το αέριό τους σε ρούβλια νωρίτερα φέτος, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και ευρώ λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και με την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Αλλά αρχικά μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου θα πληρωθεί σε ρωσικό νόμισμα, με το υπόλοιπο σε δολάρια και ευρώ, είπε η πηγή. Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, η οποία υπογράφηκε το 2019, εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 30ετούς ζωής της. Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και πρόκειται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v