Κινεζικά αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και smartphone αντικαθιστούν τις εισαγωγές της Ρωσίας από Γερμανία και Νότια Κορέα, καθώς η αγορά της χώρας αναδιαμορφώνεται μετά τις κυρώσεις και την έξοδο των εμπορικών σημάτων της Δύσης που ακολούθησε την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, γράφει το Bloomberg.
Τα πάντα αλλάζουν στο εμπόριο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί από περαιτέρω διαταραχές και στρέφεται σε προϊόντα από χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στις κυρώσεις. Η Μόσχα επίσης αναθεωρεί κανόνες ώστε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της να επενδύει σε νομίσματα της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας, αφού οι κυρώσεις μπλόκαραν τις αγορές ευρώ και δολαρίων.
Ο πόλεμος έχει επιταχύνει τη σύγκλιση της Ρωσίας προς την Ασία, με αλλαγές που προηγουμένως θα χρειάζονταν χρόνια να γίνουν.
Κινεζικά αγαθά συρρέουν στη ρωσική αγορά στο 2ο τρίμηνο του έτους
Οι πωλήσεις των κινεζικών οχημάτων Great Wall Motor και Geely Automobile παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο, παρόλο που η αγορά αυτοκινήτων κατέρρευσε κατά 75% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ωθώντας τις σε μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων. Το περασμένο τρίμηνο οι κινεζικές εισαγωγές νέων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 81% έναντι 28% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Avtostat.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε σε έκθεση της 24ης Αυγούστου ότι το επιχειρηματικό κλίμα στο εμπόριο αυτοκινήτων έγινε θετικό για πρώτη φορά μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, καθώς η αγορά μετατοπίστηκε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς στα ασιατικά αυτοκίνητα.
Εκθρονίστηκε η Samsung
Η αγορά των smartphone έχει επίσης μετατοπιστεί προς όφελος της Κίνας, με την Apple και τη Samsung να αναστέλλουν τις αποστολές τους. Ενώ τα προϊόντα τους είναι διαθέσιμα μέσω παράλληλων ή γκρίζων εισαγωγών, που δεν απολαμβάνουν τις ευλογίες των κατασκευαστών, τέτοιες πωλήσεις μπορεί να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές επειδή είναι πιο ακριβά και δεν καλύπτονται από εγγύηση.
Η Xiaomi ήταν ο κατασκευαστής smartphone με τις περισσότερες πωλήσεις στη Ρωσία το δεύτερο τρίμηνο, εκθρονίζοντας τη Samsung, ενώ τρεις από τις πέντε κορυφαίες μάρκες ήταν κινεζικές, σύμφωνα με τη Mobile TeleSystems PJSC, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας.
Σχεδόν διπλασιάστηκε και η ζήτηση για κινεζικές τηλεοράσεις, καθώς μετά την εισβολή σταμάτησαν τις αποστολές οι ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες, ανέφερε η εφημερίδα Izvestia τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη διαδικτυακούς λιανοπωλητές.
Οι λιανικές πωλήσεις έχουν υποστεί τη χειρότερη πτώση τους από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς συρρικνώνονται περίπου 10% κάθε μήνα σε ετήσια βάση το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Γουάν πλημμυρίζουν το χρηματιστήριο της Μόσχας
Το εμπόριο με το Πεκίνο αυξανόταν και πριν από τον πόλεμο, ενώ η Κίνα παρείχε περίπου το 25% των συνολικών εισαγωγών της Ρωσίας πέρυσι. Ωστόσο η σχέση είναι ασύμμετρη, καθώς η ρωσική αγορά αντιπροσωπεύει το 2,3% των κινεζικών εξαγωγών.
Η Μόσχα χρειάζεται τις προμήθειες περισσότερο από ποτέ, δεδομένου ότι οι Ρώσοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με λιγότερες επιλογές. Η Ρωσία αγόρασε αγαθά 6,7 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα από την Κίνα, αυξημένα κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το διμερές εμπόριο, που τροφοδοτείται από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, στα 190 δισ. δολάρια το 2022, ανέφερε το Tass επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο.
Με την Κίνα σε θέση ολοένα πιο ουσιαστικού εταίρου, οι συναλλαγές γουάν έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40 φορές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας μέχρι στιγμής φέτος και «άρχισαν πια να κυριαρχούν έναντι άλλων πιο παραδοσιακών νομισμάτων», σύμφωνα με τον Ιβάν Τσακάροφ, επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup για τη Ρωσία.
Ο όγκος συναλλαγών γουάν διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία από το δολάριο
Περισσότερες κινεζικές εταιρείες ανακαλύπτουν πώς να εισάγουν στη Ρωσία χωρίς να προσκρούουν σε κυρώσεις, σύμφωνα με τον Μπορίς Κοπέικιν, αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας, δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Μόσχα.
«Οι ρυθμοί επιταχύνονται και μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε πολύ μεγαλύτερη γκάμα κινεζικών προϊόντων», είπε.