Οι Ευρωπαίοι που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα βρουν μια πιο εύθραυστη οικονομία που κινδυνεύει να λυγίσει υπό την απειλή επιβολής δελτίου στην ενέργεια, του πληθωρισμού ρεκόρ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Οι δείκτες που θα ανακοινωθούν την Τρίτη πιθανότατα θα δείξουν συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ των 19 εθνών είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο, γράφει το Bloomberg. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν αυτήν την κατεύθυνση.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει αναδειχθεί ως ο αδύναμος κρίκος με την υπερμεγέθη βιομηχανική της βάση να υποφέρει δυσανάλογα από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες δεν βλέπουν το ίδιο είδος τουριστικής έκρηξης που επικρατεί στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.
Μια ενημέρωση για τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου της Γερμανίας την Πέμπτη θα αποκαλύψει εάν η αμελητέα συρρίκνωση που αναφέρθηκε αρχικά, αρκετά μικρή για να στρογγυλοποιηθεί, θα αναθεωρηθεί σε μεγαλύτερη ή εάν οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν σε αυτό το σημείο τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τις συζητήσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και σηματοδότησε «περαιτέρω ομαλοποίηση» τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχει προηγηθεί δέσμευση για το μέγεθος. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη εκφράσει τις προτιμήσεις τους.