Γκουτέρες από Τουρκία: Τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα να εξάγονται ανεμπόδιστα

Κάλεσμα του γ.γ. του ΟΗΕ όχι μόνο να τηρείται η συμφωνία για την ομαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά και να αρθούν τα εμπόδια για την πρόσβαση ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές. Καμπανάκι για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Γκουτέρες από Τουρκία: Τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα να εξάγονται ανεμπόδιστα

Τα ρωσικά λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές «ανεμπόδιστα», απέναντι στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ήδη από την επόμενη χρονιά, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν στις παγκόσμιες αγορές τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, όπως και τα ουκρανικά σιτηρά, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να τα φέρουν στην αγορά», δήλωσε ο Γκουτέρες από το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο από το Κίεβο και τη Μόσχα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Η συμφωνία αυτή εγγυάται επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα και τα λιπάσματά της παρά τις δυτικές κυρώσεις.

«Αυτό που βλέπουμε στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό (σ.σ. τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών) δεν είναι παρά η πιο ορατή πλευρά της λύσης. Η άλλη πλευρά αυτής της συνολικής συμφωνίας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι παρά ταύτα οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να προσκρούουν σε «εμπόδια».

«Χωρίς λιπάσματα το 2022, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή τροφή το 2023. Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για τον περαιτέρω κατευνασμό των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v