Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία

Κατέβασε στο 13% τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα παρά τον πληθωρισμό που κινείται στη ζώνη του 80%. Πώς εκτιμάται ότι επηρέασε τις αποφάσεις το ρωσικό χρήμα.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μείωση-σοκ στα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε σε υψηλό 24 ετών και τη βουτιά της λίρας. Μάλιστα με την ανακοίνωση της είδησης, το τουρκικό νόμισμα βούτηξε ακόμα χαμηλότερα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 13% από το 14% που ήταν τους τελευταίους επτά μήνες. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περίμεναν καμία αλλαγή. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 1% έναντι του δολαρίου προτού μετριάσει τις απώλειες.

Η Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε ότι δεν ξεκινά έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι «το  νέο επίπεδο επιτοκίου είναι επαρκές με τις τρέχουσες προοπτικές».

«Είναι σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και κλιμάκωσης του γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε.

Η ξαφνική επανέναρξη της νομισματικής τόνωσης έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και αντανακλά την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να ακολουθήσουν την υπόσχεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, σχολιάζει το Bloomberg. 

Μια αύξηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων -μετά από μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού- μπορεί να έδωσε στην κεντρική τράπεζα τη σιγουριά ότι μπορεί να ξεπεράσει τις πιέσεις, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα. Η κεντρική τράπεζα αναμένει τώρα ο πληθωρισμός να φτάσει σε υψηλό περίπου 85% αυτό το φθινόπωρο, πριν κλείσει το έτος κοντά στο 60%, ή 12 φορές υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει.

«Προφανώς, η αύξηση των αποθεματικών της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον τελευταίο μήνα ενθάρρυνε την τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο», δήλωσε ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SEB AB, μετά την απόφαση. 

Ο Ερντογάν σκοπεύει να υπερτροφοδοτήσει την ανάπτυξη εστιάζοντας στις εξαγωγές και την απασχόληση ως μέρος αυτού που αποκαλεί «νέο οικονομικό μοντέλο». Όμως οι κίνδυνοι αφθονούν καθώς η κρίση κόστους ζωής που εκτυλίσσεται στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την επανεκλογή του.

Ο Ερντογάν, που πιστεύει εδώ και πολύ καιρό ότι το φθηνότερο κόστος δανεισμού μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό αντί να τον ωθήσει ψηλότερα, διόρισε τον Καβτσιόγλου διοικητή της κεντρικής τράπεζας πέρυσι αφού έδιωξε τρεις προκατόχους του και επιδίωξε μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική.

Η κίνηση της Τουρκίας πάντως έρχεται σε άμεση αντίθεση με αυτό που μπορεί να αποδειχθεί η πιο επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1980.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v