Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε στην εκτίμηση πως είναι επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον τόπο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων και γύρω από τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα πλήγματα και οι συγκρούσεις.
Ο σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Από τις 5 Αυγούστου Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς: σε μια περίπτωση έπεσαν βλήματα κοντά σ' ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.
Η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες «συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος. [...] Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» από το σημείο, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο ρωσικός έλεγχος της Ζαπορίζια «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τα πλήγματα που έθεσαν πρόσφατα στο στόχαστρο τον σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο γενικός γραμματέας του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι τάχθηκε υπέρ μιας αποστολής στο σημείο «χωρίς καθυστέρηση» προκειμένου να επιθεωρηθούν οι εγκαταστάσεις.
Η Ρωσία κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι εμπόδισαν την αποστολή του IAEA. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, εναντιώθηκε σ' αυτήν θεωρώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ