Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Να επιθεωρήσει επειγόντως τη Ζαπορίζια η ΙΑΕΑ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να αναλάβει δράση στον πυρηνικό σταθμό, όσο Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα στην περιοχή και ενώ εντείνονται οι «πυρηνικοί» φόβοι. Τι στάση κρατούν οι εμπόλεμες χώρες.

Στόλτενμπεργκ: Να επιθεωρήσει επειγόντως τη Ζαπορίζια η ΙΑΕΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε στην εκτίμηση πως είναι επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον τόπο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων και γύρω από τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα πλήγματα και οι συγκρούσεις.

Ο σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Από τις 5 Αυγούστου Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς: σε μια περίπτωση έπεσαν βλήματα κοντά σ' ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες «συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος. [...] Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» από το σημείο, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο ρωσικός έλεγχος της Ζαπορίζια «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα πλήγματα που έθεσαν πρόσφατα στο στόχαστρο τον σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο γενικός γραμματέας του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι τάχθηκε υπέρ μιας αποστολής στο σημείο «χωρίς καθυστέρηση» προκειμένου να επιθεωρηθούν οι εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι εμπόδισαν την αποστολή του IAEA. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, εναντιώθηκε σ' αυτήν θεωρώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v