Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έφτασε έως του σημείου να απειλήσει τη Ρωσία με πρόσθετες κυρώσεις μετά από αναφορές ότι σχεδιάζει να παραλάβει τη δεύτερη συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Η Τουρκία αγόρασε τους S-400 το 2017, βυθίζοντας τη σχέση της με τις ΗΠΑ σε κρίση. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και αργότερα επέβαλε κυρώσεις στον οργανισμό αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και στους ηγέτες του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι το ισχυρό σύστημα ραντάρ S-400 θα επιτρέψει στη Ρωσία να «μελετήσει» το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35.
Αλλά η αντίδραση στις ΗΠΑ χθες ήταν συγκριτικά ήπια. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προέτρεψε την Τουρκία να μην εμπλακεί περαιτέρω με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, μεταδίδει το Defence News.
«Το μήνυμα που έχουμε διατυπώσει με συνέπεια σε όλους είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας, τώρα περισσότερο από ποτέ, όλες οι χώρες να αποφεύγουν συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Ο Πράις αρνήθηκε να απαντήσει το εάν η παράδοση των νέων S-400 θα ωθούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς για πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε χθες ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για ένα δεύτερο «σύστημα» S-400, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ. Τουρκικές αμυντικές πηγές διέψευσαν γρήγορα τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι είχε υπογράψει πρόσθετο συμβόλαιο, σημειώνοντας ότι η δεύτερη συστοιχία S-400 ήταν μέρος της αρχικής συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία από την Άγκυρα έφτασε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα για τον τέταρτο γύρο τεχνικών συνομιλιών με την Ουάσιγκτον σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για τα F-16. Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 Block 70 (Viper). Επιδιώκει επίσης ένα συμβόλαιο 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει με νέους πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ έχει απειλήσει να μπλοκάρει την πώληση F-16 λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των S-400 από την Τουρκία, των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και των προκλήσεων στην Κύπρο.