Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ξανασκέφτονται οι ΗΠΑ για τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

Η κυβέρνηση εξέταζε διάφορους τρόπους για τη μείωση του κόστους των δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις από τη δραστική αύξηση του πληθωρισμού. Η Ταϊβάν, όμως άλλαξε τα δεδομένα.

Το ξανασκέφτονται οι ΗΠΑ για τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

Τα πολεμικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έχουν οδηγήσει αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να επαναπροσδιορίσουν το σκεπτικό τους σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης ορισμένων δασμών ή της επιβολής νέων κατά του Πεκίνου, αφήνοντας τις επιλογές αυτές στο περιθώριο για την ώρα, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις σκέψεις αυτές.

Η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν παλεύει για μήνες, εξετάζοντας διάφορους τρόπους για τη μείωση του κόστους των δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα που επιβλήθηκαν κατά τη θητεία του προηγούμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις από τη δραστική αύξηση του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο των σεναρίων που εξετάζονται υπάρχουν σκέψεις για έναν συνδυασμό εξάλειψης μερικών δασμών, ενεργοποίησης μιας νέας έρευνας (Section 301) σε πιθανούς τομείς επιβολής νέων δασμών, αλλά και διεύρυνσης μίας λίστας εξαιρέσεων από τους δασμούς, προκειμένου να βοηθηθούν αμερικανικές εταιρίες που μπορούν να εφοδιάζονται με συγκεκριμένα προϊόντα από την Κίνα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για το ζήτημα αυτό και όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δασμοί καθιστούν τα κινεζικά προϊόντα πιο ακριβά για τις αμερικανικές εταιρίες, αυξάνοντας με τη σειρά τους το οικονομικό κόστος της αγοράς των προϊόντων από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί έναν καθοριστικό στόχο για την οικονομική πολιτική του Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, καθώς είναι ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι να αποκτήσουν πλειοψηφία τουλάχιστον σε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η αντίδραση του Πεκίνου στην επίσκεψη της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι την προηγούμενη εβδομάδα στην Ταϊβάν προκάλεσε την επανεξέταση των σκέψεων από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενδιαφέρονται άμεσα να μην κάνουν κάτι, το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την Κίνα ως κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, ενώ από την άλλη μεριά, επιδιώκουν να αποφύγουν κινήσεις που θα τους εμφάνιζαν να υποχωρούν μπροστά στην επιθετικότητα που εκδηλώνει το Πεκίνο.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις για ημέρες συμμετείχαν σε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και εξομοιώσεις επιθέσεων κατά της δημοκρατικά διοικούμενης Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της περιφέρεια. “Νομίζω ότι η Ταϊβάν αλλάζει τα πάντα”, δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με το αναφερόμενο ζήτημα, ενώ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικές λεπτομέρειες.

“Ο πρόεδρος δεν είχε λάβει κάποια απόφαση πριν από τα γεγονότα στο Στενό της Ταϊβάν και δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση, τελεία. Τίποτα δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε ανασταλεί, ενώ όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάλονι Σάρμα. “Το μόνο πρόσωπο που θα λάβει την απόφαση είναι ο πρόεδρος, ενώ θα το πράξει στη βάσει της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μας”, τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v