Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Ο οικονομικός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης και ο αντίκτυπος στο μέτωπο

Η Δύση δεν κατάφερε να περιορίσει τις εξαγωγές της Μόσχας αλλά επέφερε σημαντικό πλήγμα στη ρωσική στρατιωτική παραγωγή. Το ιδιότυπο «εμπάργκο» της Ρωσίας κατά της Δύσης.

Κρούγκμαν: Ο οικονομικός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης και ο αντίκτυπος στο μέτωπο

Η καθιερωμένη αντίληψη στις 24 Φεβρουαρίου ήταν ότι η Ρωσία θα καταγάγει μια γρήγορη στρατιωτική νίκη έναντι της Ουκρανίας αλλά στη συνέχεια θα έρθει αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστότητας λόγω των κυρώσεων της Δύσης στις εξαγωγές της, υποστηρίζει σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη:

Στο μέτωπο, η προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει γρήγορα τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας οδήγησε σε μεγάλες απώλειες και σε μια ταπεινωτική υποχώρηση. Η Ρωσία επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο Ντονμπάς αλλά δεν κατόρθωσε παρά να κερδίσει μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, πάλι με βαριές απώλειες. Έκτοτε, η αποστολή δυτικών όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχει γύρει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ τους, αν και οι γραμμές του μετώπου παραμένουν στάσιμες για την ώρα.

Από την άλλη, οι προσπάθειες της Δύσης να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές αποδείχθηκαν άκαρπες. Το ρωσικό αργό πετρέλαιο συνεχίζει να βρίσκει τον δρόμο του στις διεθνείς αγορές και η χώρα φαίνεται να έχει άπλετο ρευστό.

Αλλά ενώ η Ρωσία δεν δυσκολεύεται να πουλήσει πράγματα, αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα προβλήματα να αγοράσει πράγματα, υποστηρίζει ο Κρούγμαν. Οι κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ήταν αναποτελεσματικές αλλά οι κυρώσεις στις εισαγωγές ήταν πιο επιτυχημένες από ότι αναμενόταν.

Ακόμα και χώρες που δεν ήταν μέρος της συμμαχίας που επέβαλε τις κυρώσεις, όπως η Κίνα, έχουν μειώσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Οπότε, επισημαίνει, οι οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία φαίνεται να είναι αναπάντεχα αποτελεσματικές αλλά όχι με τον τρόπο που αναμενόταν. Το οικονομικό κόστος των κυρώσεων επιφέρει πλήγμα στη στρατιωτική παραγωγή της Ρωσίας, το οποίο είναι όπως τονίζει ο Κρούγκμαν μεγάλο πρόβλημα για τον Πούτιν δεδομένης της διαρκούς ροής δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Το ερώτημα που απομένει σύμφωνα με τον Κρούγκμαν είναι αν η Ρωσία θα κατορθώσει να αντιστρέψει τα πράγματα με τον δικό της οικονομικό πόλεμο κατά της Δύσης, ήτοι με την απόφαση της να περιορίσει δραματικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβάλλοντας ουσιαστικά η ίδια ένα «εμπάργκο» στις δικές της εξαγωγές φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνει ο Κρούγκμαν, η Ρωσία φαίνεται να αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να επιτύχει κάποια καταλυτική νίκη στο Ντονμπάς.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία και όχι η Δύση είναι πλέον αυτή που χρησιμοποιεί τον οικονομικό πόλεμο ως υποκατάστατο της αδυναμίας της στο μέτωπο, διαπιστώνει ο ίδιος.

Θα επιτύχει το ρωσικό σχέδιο;

Ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός και ο κίνδυνος ύφεσης δημιουργούν αμφιβολίες όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Από την άλλη, οι χώρες που είναι πιο πιθανό να κάνουν πίσω, ειδικά η Γερμανία και η Ιταλία, δεν πρωτοστατούν στις παραδόσεις όπλων. Το ρωσικό εμπάργκο στο φυσικό αέριο, δύσκολα θα αποθαρρύνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Πολωνία από το να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Στο τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κριθεί στο μέτωπο, καταλήγει ο Κρούγκμαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v