Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία στέλνει δισεκατομμύρια στην Τουρκία για πυρηνικό εργοστάσιο

Η Rosatom, ρωσική κρατική εταιρεία, έστειλε $5 δισ. σε θυγατρική της με έδρα την Τουρκία, που κατασκευάζει το έργο. Κίνηση καλής θέλησης από τον Πούτιν βλέπουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Ρωσία στέλνει δισεκατομμύρια στην Τουρκία για πυρηνικό εργοστάσιο

Μια ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική που κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω πολεμικών κυρώσεων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Rosatom έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων να προγραμματίζονται για αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Η Rosatom ανέφερε σε ανακοίνωσή της, αν και το εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από το νούμερο που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Το πρότζεκτ έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, η οποία έχει δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία έχει επίσης έχει δεχθεί κυρώσεις.

Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που είναι το εργοστάσιο κατασκευής δεν έχουν δεχθεί κυρώσεις.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τις μεταφορές ως κίνηση καλής θέλησης του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v