Ο συνασπισμός των δεξιών κομμάτων στην Ιταλία θα μπορούσε να πετύχει συντριπτική νίκη στις επερχόμενες κάλπες, που θα του επέτρεπε να αλλάξει το σύνταγμα, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση.
Μια συμμαχία υπό την ηγεσία των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και με τη συμμετοχή της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διατηρεί μεγάλο προβάδισμα ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Εάν οι άλλες δυνάμεις παραμείνουν διχασμένες, μπορεί να διαμορφωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανάλυση του Youtrend/CattaneoZanetto & Co.
Μια τέτοια πιθανή πλειοψηφία, γράφει το Bloomberg, θυμίζει την πανηγυρική νίκη του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν το 2010. Ωστόσο, το κύριο σενάριο για την Ιταλία παραμένει ακόμα κάτω από αυτά τα ποσοστά.
Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, αφού εγκατέλειψαν τον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό οι τρεις εταίροι. Η πτώση της κυβέρνησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού έχει αυξήσει την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα La Stampa, οι Αδελφοί της Ιταλίας κέρδισαν 1,5% μετά την παραίτηση Ντράγκι, πιάνοντας αυτή τη στιγμή ποσοστό 23,5%.
Το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί τόσο ευρεία πλειοψηφία που θα επιτρέπει αλλαγή συντάγματος, θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας, προκαλώντας βαθύ αντίκτυπο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
«Οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο εκλογής του προέδρου ή να δώσουν περισσότερη εξουσία στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Λορέντζο Πρελιάσκο, επικεφαλής της εταιρείας που οργάνωσε τη δημοσκόπηση.
Η σχετική συζήτηση ανοίγει καθώς και οι τρεις ηγέτες της δεξιάς συμμαχίας έχουν ζητήσει στο παρελθόν να εκλέγεται απευθείας από τους Ιταλούς ψηφοφόρους ο πρόεδρος και όχι από τους βουλευτές, όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο δεξιός συνασπισμός κομμάτων θα μπορούσε να λάβει έως 271 από τις 400 έδρες της Κάτω Βουλής και 131 από τις 200 της Γερουσίας, εφόσον το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν συμμαχήσει με το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ή με τη Ζωντανή Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Ο Όρμπαν κέρδισε για πρώτη φορά πλειοψηφία δύο τρίτων το 2010 και τη χρησιμοποίησε για να αλλάξει το σύνταγμα της Ουγγαρίας. Έκτοτε, και ιδιαίτερα από τότε που ανέκτησε μια τεράστια πλειοψηφία το 2018, συγκρούστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προώθησε αυτό που ονόμασε «μη φιλελεύθερη δημοκρατία», περιορίζοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.