Η Σαουδική Αραβία θα διαθέσει 300 δισεκατομμύρια ριάλ (80 δισεκατομμύρια δολάρια) για ένα επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με το εμβληματικό μεγάλο πρότζεκτ του πρίγκιπα διαδόχου, το Neom, με σχέδια να επενδύσει σε εταιρείες που συμφωνούν να δραστηριοποιηθούν εκεί.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Επενδυτικό Ταμείο Neom θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί στα 400 δισεκατομμύρια ριάλ, είπε ο πρίγκιπας σε δημοσιογράφους στη Τζέντα. Για πρώτη φορά, περιέγραψε επίσης λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το Neom - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο.
Η πρώτη φάση του έργου, η οποία διαρκεί έως το 2030, θα κοστίσει 1,2 τρισεκατομμύρια ριάλ, με περίπου το μισό από αυτό να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Βασιλείου, δήλωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν άλλα 600 δισεκατομμύρια ριάλ από άλλα κρατικά επενδυτικά ταμεία στην περιοχή, ιδιώτες επενδυτές στη Σαουδική Αραβία και στο εξωτερικό και μια αρχική δημόσια προσφορά της ίδιας της Neom στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.
«Έχουμε μεγάλους στόχους να φέρουμε τη Σαουδική Αραβία μεταξύ των τριών κορυφαίων μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον πλανήτη», είπε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η IPO της Neom να γίνει γύρω στο 2024.
Στην ανακοίνωση του πρίγκιπα τη Δευτέρα συμμετείχαν παγκόσμιοι επενδυτές, όπως ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, ο Tim Collins του Ripplewood, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal και ο Κουβεϊτιανός δισεκατομμυριούχος λιανικής Mohammed Alshaya.
Νέες τεχνολογίες
Το Neom, που ανακοινώθηκε το 2017, είναι το σχέδιο του πρίγκιπα Μοχάμεντ να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου σε περιοχή υψηλής τεχνολογίας. Το χαρακτήρισε ως βάση δοκιμής για νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αστική ζωή - καθώς και έναν τρόπο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και διαφοροποίησης της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, πέντε χρόνια μετά, το Neom έχει καθυστερήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τις δυσκολίες εφαρμογής των μεγάλων και συνεχώς μεταβαλλόμενων ιδεών του πρίγκιπα, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους.
«The line», 170 χλμ κάθετη πόλη, την οποία μπορεί να διασχίσει κάποιος σε 20 λεπτά
Η τελευταία του ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ήταν ένα σχέδιο εντός του Neom για δίδυμα κτίρια που να εκτείνονται για 100 χιλιόμετρα και να περιέχουν μια ολόκληρη πόλη 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Ερωτηθείς γιατί ήθελε να χτίσει το Neom, ο πρίγκιπας είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιό του να ξαναφτιάξει τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει την αύξηση του πληθυσμού της από περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε 50 εκατομμύρια με 60 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Οι μισοί από αυτούς θα είναι ξένοι, πρόσθεσε, σε σύγκριση με την τρέχουσα δημογραφική ισορροπία του βασιλείου που είναι περίπου το ένα τρίτο αλλοδαποί και τα δύο τρίτα Σαουδάραβες πολίτες.
Η πρωτεύουσα του Ριάντ θα είναι υπερπλήρης εάν επεκταθεί πάρα πολύ, είπε ο πρίγκιπας, αλλά «το Neom θα φροντίσει για 10 εκατομμύρια».
Μέχρι το 2030, στοχεύει έτσι ώστε 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι να ζουν στο «The Line» (σσ μέρος του οποίου φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία ) - τα δίδυμα κτίρια - φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια μέχρι το 2045, είπε.
Το Neom θα αρχίσει να προσελκύει σημαντικούς πιθανούς επενδυτές μέχρι το τέλος αυτού του έτους, είπε.
Το βασίλειο σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στη γειτονική Αίγυπτο για να συμπληρώσει το έργο, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής περιοχής του Sharm el-Sheikh, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ερυθρά Θάλασσα από το Neom, είπε. «Θα κάνουμε τεράστιες επενδύσεις στην Αίγυπτο».