Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμπινί: Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με βαριά ύφεση και κρίση

«Φαντασιόπληκτοι» όσοι αναμένουν ήπια και βραχυπρόθεσμη ύφεση, τόνισε ο Dr. Doom. Πρωτοφανής ο συνδυασμός υψηλού χρέους και στασιμοπληθωρισμού. Η κρίση μπορεί να είναι χειρότερη από αυτήν της δεκαετίας του 1970.

Ρουμπινί: Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με βαριά ύφεση και κρίση

Oι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με βαθιά ύφεση καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια και η οικονομία επιβαρύνεται από υψηλά χρέη, προειδοποίησε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας φαντασιόπληκτους όσους αναμένουν μια ήπια οικονομική κάμψη.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έχουμε βαριά ύφεση και βαριά κρίση χρέους και χρηματοπιστωτική κρίση» τόνισε στο Bloomberg o Dr. Doom. «Η ιδέα ότι θα είναι ήπια και βραχυπρόθεσμη είναι τελείως απατηλή» πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Ρουμπινί είναι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα χρέους μετά την πανδημία. Ανέφερε ειδικότερα το βάρος του χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες, που συνεχίζεται να αυξάνεται, καθώς και σε κάποιους επιμέρους τομείς.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά από τη δεκαετία του 1970, σημείωσε, όταν ο λόγος του χρέους ήταν χαμηλός παρά τον συνδυασμό αναιμικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, γνωστού ως στασιμοπληθωρισμού. Ωστόσο, το χρέος των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε μετά την κρίση του 2008 και μετά ακολούθησε μια δεκαετία χαμηλού πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού λόγω της πιστωτικής κρίσης και του σοκ στη ζήτηση, πρόσθεσε.

«Αυτή τη φορά, έχουμε στασιμοπληθωριστικά αρνητικά σοκ στην προσφορά και λόγους χρέους που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε προηγούμενες υφέσεις, όπως οι δύο τελευταίες, είχαμε τεράστιας έκτασης νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση. Αυτή τη φορά θα έχουμε ύφεση με σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Δεν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο» δήλωσε.

«Αυτή τη φορά έχουμε συνδυασμό στασιμοπληθωρισμού και οξείας κρίσης χρέους. Οπότε μπορεί να είναι χειρότερα από τη δεκαετία του 1970 και της ύφεσης μετά την οικονομική κρίση του 2008» υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v