Καύσωνας και πυρκαγιές στην Ευρώπη

Ο καύσωνας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχει εγκατασταθεί στη νότια και δυτική Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα.

Καύσωνας και πυρκαγιές στην Ευρώπη

Πυροσβέστες, εθελοντές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων έδωσαν μάχη με τις φλόγες και σήμερα σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης, εν μέσω μαζικών εκκενώσεων αλλά και προειδοποιήσεων, ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να ενταθεί, αφού το Λονδίνο κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του.

Ο καύσωνας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχει εγκατασταθεί στη νότια και δυτική Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα. Επιστήμονες και μετεωρολόγοι θεωρούν ότι το φαινόμενο αυτό είναι μέρος ενός παγκόσμιου μοτίβου αύξησης της θερμοκρασίας, που αποδίδεται ευρέως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι μεγάλο μέρος της Κίνας θα υποφέρει από τη ζέστη μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σήμερα αναμένεται ότι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς και ότι θα σπάσουν τα ρεκόρ ζέστης στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Άρκανσο. Η κατανάλωση ρεύματος προβλέπεται ότι θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στις κεντρικές ΗΠΑ, καθώς σπίτια και επιχειρήσεις ανάβουν τα κλιματιστικά για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου έχουν πέσει, όμως ο υδράργυρος αρχίζει ξανά να ανεβαίνει στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο Αρμάντο Σίλβα, ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας στη βόρεια Πορτογαλία, είπε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι θα δυσχεράνουν την κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς κοντά στην πόλη Μούρσα. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάνει στάχτη περίπου 100-120.000 στρέμματα από την Κυριακή. Περίπου 800 πυροσβέστες και έξι αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή της.

Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου

Στην Ισπανία, όπου οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πέντε περιοχές, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας.

Πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της Ιταλίας. Μία από αυτές απείλησε να αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ένα μεγάλο μέρος της Τεργέστης. Δεκατέσσερις μητροπολιτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και αυτές της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας θα τεθούν σε μέγιστο συναγερμό για καύσωνα από αύριο Πέμπτη. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40C στα βόρεια και τα κεντρικά αυτήν την εβδομάδα.

Αυτή τη θερμοκρασία-ορόσημο κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βρετανία την Τρίτη. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν για να δροσιστούν. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας της μετεωρολογικής υπηρεσίας (Met Office), Στίβεν Μπέλτσερ, σχολίασε ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοια κύματα καύσωνα κάθε τρία χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ είπε ότι το «αξιοσημείωτο, πρωτοφανές» ρεκόρ της Τρίτης χρησιμεύει «ως υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Οι Βρετανοί μηχανικοί προσπαθούσαν σήμερα να επιδιορθώσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές που λύγισαν από τη ζέστη ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να σβήσουν τις δεκάδες πυρκαγιές. Η Τρίτη ήταν για τους πυροσβέστες του Λονδίνου η πιο πολυάσχολη ημέρα τους μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Τα εγγόνια μας θα υποφέρουν»

Στη νότια Ευρώπη, οι πολύ μεγαλύτερες πυρκαγιές συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο.

Στην Ιταλία, μια δασική πυρκαγιά στη Λούκα ανάγκασε περίπου 500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες έφτασαν στα χωριά τους τη νύχτα. Από τη φωτιά προκλήθηκαν εκρήξεις σε δεξαμενές υγροποιημένου αερίου.

Μια άλλη πυρκαγιά κοντά στα σύνορα με την Κροατία και τη Σλοβενία ανάγκασε τα κρατικά ναυπηγεία Fincantieri να κλείσουν τη μονάδα τους στο λιμάνι Μονφαλκόνε, όπου απασχολούνται 3.000 άνθρωποι. Καθώς η πυρκαγιά περνούσε τα σύνορα και εξαπλωνόταν στη Σλοβενία, ο δήμαρχος της γειτονικής Τεργέστης είπε στην τοπική τηλεόραση ότι σύντομα σε ορισμένες περιοχές της πόλης θα σταματήσει η ηλεκτροδότηση – κάτι που σήμαινε ότι δεν θα είχαν ούτε νερό.

Στη Γαλλία, όπου οι πυροσβέστες αγωνίζονται από τις 12 Ιουλίου να περιορίσουν τις δασικές πυρκαγιές στη Ζιρόντ, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό είπε ότι χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι απειλές.

Στην Πορτογαλία, ενώ η πυρκαγιά στη Μούρσα μαινόταν, ο παραγωγός ελαιολάδου Μανουέλ Λόπες, 67 ετών, εξέφραζε φόβους για τα δέντρα του και για το μέλλον της πληγείσας περιοχής. «Τα εγγόνια μας θα υποφέρουν αν δεν σταματήσει» η κλιματική αλλαγή, είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v