Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα: Πόσο κοστίζει στη Ρωσία ο πόλεμος

Πόσες είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, πόσα χρήματα κατευθύνονται σε αποζημιώσεις οικογενειών, πόσα δαπανώνται για τις στρατιωτικές ανάγκες και ποια η συμβολή από το ενεργειακό χρυσωρυχείο της χώρας. Τα ποσά και οι προβλέψεις.

Έρευνα: Πόσο κοστίζει στη Ρωσία ο πόλεμος

Η ρωσική εφημερίδα NovayaGazeta.Europe, σε εκτενή της έρευνα για το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά με βάση τις αποζημιώσεις που δίνονται στις οικογένειες των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί ότι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους 15-17.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, όπως και ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες αφού απορροφούν ένα στα τρία ρούβλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η έρευνα υπολογίζει ότι η Ρωσία θα χρειαστεί από τρία έως δέκα χρόνια για να αποκαταστήσει τον αριθμό των πυραύλων, των αεροσκαφών και των τεθωρακισμένων που είχε πριν την έναρξη του πολέμου, ενώ συμπεραίνει ότι ο πόλεμος δεν επέφερε μόνο πρόσθετες κρατικές δαπάνες, αλλά και υπέρμετρα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι αποζημιώσεις που έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν στις οικογένειες των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Ουκρανία ξεπέρασαν τα 113 δισ. ρούβλια (1.828.348.495 ευρώ). Από το ποσό αυτό έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις 89 δισ. ρουβλίων (1.440.026.691 ευρώ). Αυτό σημαίνει, με βάση τις αποζημιώσεις που δίνονται για τον κάθε στρατιωτικό που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει χάσει το 10-11% του αρχικού στρατιωτικού δυναμικού που συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία από την έναρξή του (δηλαδή 15-17.000 μάχιμους από τον «στρατό εισβολής» των 150.000 στρατιωτικών), υπολογίζει η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe στην έρευνα με τίτλο «Πληρώστε του δικούς μου Ισκαντέρ» (πυραύλους) και υπότιτλο «Πώς ξοδεύει η Ρωσία τα υπέρμετρα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλά θύματα του πολέμου δεν λαμβάνουν αποζημίωση επειδή η γραφειοκρατία του στρατού θεωρεί ότι «αν δεν υπάρχει σορός» δεν μπορεί να υπάρχει και αποζημίωση. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση και νομικοί λένε ότι εκατοντάδες αιτήσεις για αποζημιώσεις λόγω τραυματισμού έχουν απορριφθεί.

Επίσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι απώλειες του ρωσικού στρατού αλλά και των δυνάμεων των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ανέρχονται σε 15-37.000 νεκρούς.

Ο πόλεμος γενικά για τη Ρωσία δεν είναι φθηνός, γράφει η NovayaGazeta.Europe. Συνολικά για τον στρατό, τη Ρωσική Εθνική Φρουρά και τα μυστικά κονδύλια του προϋπολογισμού έχουν δαπανηθεί ένα στα τρία ρούβλια του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή 3,6 τρισ. ρούβλια (58.248.270.633 ευρώ) μέσα σ' ένα εξάμηνο, ένα τρισ. ρούβλια περισσότερα σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές όπλων και οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια του έτους οι εν λόγω δαπάνες μπορεί, όπως εκτιμάται, να φτάσουν τα 8,2 τρισ. ρούβλια (132.676.616.442 ευρώ).

Οι απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού είναι ένα άλλο θέμα που θίγει η έρευνα, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα χρειαστεί από τρία έως δέκα χρόνια για να αποκαταστήσει των αριθμό των πυραύλων, των αεροσκαφών και των τεθωρακισμένων που υπήρχαν πριν την έναρξη του πολέμου της 24ης Φεβρουαρίου. Εάν ο πόλεμος παραταθεί, το διάστημα αυτό θα γίνει μεγαλύτερο. Πολύ περισσότερο που οι κυρώσεις σε τομείς σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να κάνουν τις απώλειες καταρχήν αναντικατάστατες. «Όλος ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός στα εργοστάσια είναι δυτικός. Αμερικάνικος, ευρωπαϊκός και εν μέρει ιαπωνικός. Ό,τι έχει αγοραστεί πριν την 24η Φεβρουαρίου», δηλώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Πάβελ Λούζιν. Χωρίς την προμήθεια ανταλλακτικών και νέου εξοπλισμού, οι όγκοι της παραγωγής σταδιακά θα μειώνονται, ενώ τα όπλα θα γίνονται λιγότερο σύγχρονα και ποιοτικά.

Εκτός των άλλων, καταλήγει η έρευνα, ο πόλεμος δεν έφερε μόνο πρόσθετες κρατικές δαπάνες, αλλά και υπέρμετρα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τιμή τους ανέβηκε απότομα εξαιτίας των φόβων ότι η Ρωσία θα σταματήσει τον ανεφοδιασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άμεσες δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο να καλύπτονται από τα πρόσθετα έσοδα.

Μόνο τον Απρίλιο, στα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού εισέρρευσε σχεδόν 1 τρισ. ρούβλια από τα πρόσθετα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για κονδύλια που υπερβαίνουν τα εκτιμώμενα έσοδα στα οποία βασίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022. Συνολικά, τα επιπλέον έσοδα ξεπέρασαν τα 3,3 τρισ. ρούβλια μέσα σε έξι μήνες. Σχεδόν όσα ξοδεύει η χώρα για τον στρατό, την εθνοφυλακή και τα μυστικά κονδύλια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v