Συναυλίες και ταξίδια φέρνουν στην Ευρώπη νέο κύμα κορωνοϊού

Εντονο κύμα μολύνσεων περνάει ξανά από την Ευρώπη, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Το βλέπουμε ήδη στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επίσης».

Συναυλίες και ταξίδια φέρνουν στην Ευρώπη νέο κύμα κορωνοϊού

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της αναζωπύρωσης των μολύνσεων Covid-19 καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναμειγνύονται σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας και ταξιδεύουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Βλέπουμε ένα πολύ πιο έντονο κύμα της νόσου να περνάει ξανά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, σε ενημέρωση των ΜΜΕ την Τετάρτη. «Και θα το δούμε να συμβαίνει αλλού -το βλέπουμε ήδη στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επίσης».

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid αυξήθηκε κατά 30% παγκοσμίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Ομικρον να οδηγούν την αύξηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ ενημέρωσε ότι παρακολουθεί επίσης μια νέα υποομάδα της υποπαραλλαγής BA2.75 που είχε εντοπιστεί στην Ινδία.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού -όταν η μετάδοση θα έπρεπε να είναι πιο δύσκολη επειδή οι άνθρωποι είναι έξω- οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αναμιγνύονται, όπως για παράδειγμα όταν παρακολουθούν μεγάλες συναυλίες και ταξιδεύουν περισσότερο, είπε ο Ράιαν.

Το νέο κύμα λοιμώξεων δεν οδηγεί ακόμη σε αύξηση των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή σε σοβαρή αύξηση του αριθμού των θανάτων, ως αποτέλεσμα της προστασίας από τα εμβόλια.

Λιγότερο θανατηφόρα η πανδημία

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία ανέφερε αύξηση 32% στις λοιμώξεις και είπε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τα κρούσματα εντατικής θεραπείας να εξαπλώνονται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η αύξηση των νοσηλειών εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα προηγούμενα κύματα και ο εκτεταμένος εμβολιασμός έχει κάνει την πανδημία πολύ λιγότερο θανατηφόρα.

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα «ανοσολογικά τους τείχη» θα παραμείνουν ισχυρά, παρέχοντας ενισχυτικές δόσεις, όπως είναι απαραίτητο σε ευάλωτα άτομα, διατηρώντας μέτρα επιτήρησης, εισάγοντας αντιιικά και χρησιμοποιώντας δοκιμασμένα αντίμετρα για τη μείωση των πιθανοτήτων μετάδοσης.

Ο Γενικός Διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι, ενώ οποιαδήποτε αναζωπύρωση κρουσμάτων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ο κόσμος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση για την καταπολέμηση του ιού σήμερα από ό,τι ήταν το 2020, όταν άρχισε να σαρώνει τον πλανήτη.

«Δεν θα είμαστε όμηροι του ιού όπως ήμασταν τα τελευταία δύο χρόνια», είπε στην ενημέρωση. «Γνωρίζουμε τον ιό, έχουμε καλύτερα εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε».

Ξεχωριστά, ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να ανησυχεί για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων -με περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε 58 χώρες- και θα συγκαλέσει εκ νέου την επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, για να καθορίσει εάν η επιδημία πρέπει να θεωρηθεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v