Ρωσικό πετρέλαιο: Πλαφόν $40-60 το βαρέλι προτείνουν οι ΗΠΑ

Εντείνονται οι αμερικανικές προσπάθειες να επιβληθεί ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Όμως είναι πολλές οι λεπτομέρειες που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του σχεδίου...

Ρωσικό πετρέλαιο: Πλαφόν $40-60 το βαρέλι προτείνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν που θα περιορίζει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σε συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής των G7, οι σύμμαχοι διερευνούν διάφορους τρόπους για να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στις δικές τους οικονομίες.

Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία στις 28 Ιουνίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις ασφαλιστικές και μεταφορικές υπηρεσίες που αφορούν το ρωσικό αργό και τα παράγωγά του, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται κάτω από μια συμφωνημένη τιμή.

Η τιμή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς όταν συμφωνηθεί το ανώτατο όριο. Πριν από τη μικρή πτώση της Δευτέρας, το ρωσικό αργό διαπραγματευόταν γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βέβαια, οι πληροφορίες για τις πραγματικές συναλλαγές με τη Ρωσία έχουν γίνει αόριστες μετά την εισβολή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι το ανώτατο όριο των 40 δολαρίων είναι πολύ χαμηλό. Στόχος είναι να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα να μην εφαρμοστούν πλήρως και οι τιμές να πάρουν πάλι την ανηφόρα.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εντείνουν τις προσπάθειές τους να γίνει πραγματικότητα το εν λόγω σχέδιο, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg. Υπάρχει ωστόσο μεγάλος σκεπτικισμός για το αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο εγγύς μέλλον, καθώς η ιδέα χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και υπάρχουν πολλά εμπόδια.

Ένα ζήτημα είναι ότι ο μηχανισμός θα απαιτούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που ενέκρινε στις αρχές Ιουνίου, όταν συμφώνησε πλήρη απαγόρευση αυτών των υπηρεσιών μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών μελών. 

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η ευρωπαϊκή απαγόρευση, που τίθεται σε ισχύ στο τέλος του έτους, θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου - έως και τα 185 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις - - και να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.

Αν και οι χώρες της G7 και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα έχει αυξήσει τις εξαγωγές σε άλλους αγοραστές σε μειωμένη τιμή, εξακολουθώντας να εισπράττει πάνω από 600 εκατ. δολάρια την ημέρα από το πετρέλαιο.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα τον Μάιο διπλασίασε όσα ξοδεύει για ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Η Ινδία ξόδεψε 5,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο, υπερπενταπλασιάζοντας το σχετικό κονδύλι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Για να λειτουργήσει η αμερικανόπνευστη ιδέα περί πλαφόν, θα πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα για τις συμμετέχουσες χώρες. Οι αγοραστές πετρελαίου θα χρειάζονταν πρόσβαση σε χαμηλότερες τιμές και σε βασικές υπηρεσίες όπως η ασφάλιση του εμπορεύματος. Επίσης, το όριο πρέπει να καθοριστεί σε επίπεδο που θα επιτρέπει στη Ρωσία θα συνεχίσει να εξάγει.

Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης μια σειρά από επιπλέον μοχλούς πίεσης, όπως πιθανοί περιορισμοί σε ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές, και κυρώσεις σε τράπεζες που διευκολύνουν τις πωλήσεις πάνω από το συμφωνημένο όριο, καταλήγει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v