Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας έσπευσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα του επιτρέπει να σώσει τις ταλαιπωρημένες ενεργειακές εταιρείες καθώς η πίεση της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου χτυπάει τον κλάδο.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Uniper, της οποίας η δραστηριότητα εξαρτάται από το φθηνό ρωσικό αέριο, πρόκειται να είναι η πρώτη που θα λάβει κρατική υποστήριξη. Αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η εταιρεία χρειάζεται έως και 9 δισ. ευρώ -περίπου διπλάσια από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Η νομοθεσία επιτρέπει στο κράτος να προσφέρει πακέτα διάσωσης και να αγοράζει μερίδια των προβληματικών εταιρειών. Περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για τη μετακύλιση μέρους του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος νωρίτερα την Τρίτη. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο και θα πάει στο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η κρίση στην ενεργειακή βιομηχανία κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια στιγμή «Lehman Brothers», ένα φαινόμενο-ντόμινο, που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της αγοράς. Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία και οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για περισσότερες περικοπές, οι οποίες απειλούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη βασική προσφορά τον ερχόμενο χειμώνα και τις αγορές ενέργειας σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο, παρά τις αυξανόμενες τιμές και τους αυξανόμενους κινδύνους», είπε.
Οι υπουργοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθούν τα μέτρα σε ισχύ πριν κλείσει ένας βασικός αγωγός για συντήρηση στις 11 Ιουλίου. Το Βερολίνο φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να μην τον επαναφέρει ποτέ μετά τις εργασίες.
Ενώ η Uniper αντιπροσωπεύει την πιο επείγουσα ανησυχία, η ευρύτερη οικονομία βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Έχουν εκπονηθεί σχέδια για τον περιορισμό χρήσης ενέργειας, με την τεράστια βιομηχανία της Γερμανίας να είναι έτοιμη να υποστεί ελλείψεις.
Οι μετοχές της Uniper αυξήθηκαν έως και 11% την Τρίτη, αφού έχασαν περισσότερο από 25% της αξίας τους τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, η μετοχή εγκατέλειψε αυτά τα κέρδη και σημειώνει ήπιες κινήσεις.
Η Uniper αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Η εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμένες ρωσικές ροές κοστίζουν στην εταιρεία κοινής ωφελείας 30 εκατ. ευρώ την ημέρα.