ΠΟΥ: Υψηλό επίπεδο κρουσμάτων όλο το καλοκαίρι στην Ευρώπη

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, να μεταλλάσσεται και να σκοτώνει». Νέες συστάσεις προς τους πολίτες.

ΠΟΥ: Υψηλό επίπεδο κρουσμάτων όλο το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα Πέμπτη ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων Covid-19 φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη, καλώντας τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

«Δεδομένου ότι οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, να μεταλλάσσεται και να σκοτώνει», υπογράμμισε σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτή την εβδομάδα τα 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν περίπου 150.000 στα τέλη Μαΐου. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, δηλαδή περίπου στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.

«Ελπίζουμε ότι τόσο τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη όσο και οι προηγούμενες μολύνσεις θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν σε ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτηση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε. «Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v