Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Ανοιχτή η άρση των αμερικανικών δασμών στην Κίνα

Από την ανάληψη της προεδρίας του ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τέσσερις φορές. Δεν υπάρχει ωστόσο ύφεση της αντιπαράθεσης. Αγκάθι στις σχέσεις τους η Ταιβάν και η αντίδραση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μπάιντεν: Ανοιχτή η άρση των αμερικανικών δασμών στην Κίνα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη πως «σχεδιάζει να κάνει μια συζήτηση» με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει πότε», πρόσθεσε.

Απαντούσε σε ερώτηση για την ενδεχόμενη άρση των τιμωρητικών δασμών σε πολλά εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα που είχαν επιβληθεί επί των ημερών του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, αντιμέτωπος με υψηλό πληθωρισμό που απελπίζει τους Αμερικανούς, δέχεται πιέσεις να άρει τους δασμούς, ώστε να αποκλιμακωθεί κάπως η χιονοστιβάδα της αύξησης των τιμών.

Τύποις, η ισχύς των δασμών αυτών εκπνέει την 6η Ιουλίου.

Οι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ έχουν συνομιλήσει τέσσερις φορές αφότου ο 79χρονος Δημοκρατικός ανέλαβε την προεδρία, για τελευταία φορά τη 18η Μαρτίου.

Οι συζητήσεις τους αντανακλούν τη βούλησή τους να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο ως αυτό το στάδιο δεν έχουν φέρει την παραμικρή ύφεση των εντάσεων στη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο.

Πέραν του εμπορίου, ΗΠΑ και Κίνα έχουν βγάλει μαχαίρια ειδικά για την Ταϊβάν.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο διαφωνούν επίσης ριζικά ως προς την αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί τέθηκαν επικεφαλής των αντιποίνων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας· οι Κινέζοι επιμένουν να διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κίνα έχει αυξήσει θεαματικά ιδίως τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η αντιπαλότητα με τον ασιατικό γίγαντα ήταν εξαρχής διακηρυγμένη στρατηγική προτεραιότητα για τον Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει να αντιταχθεί στις φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία, στον Ειρηνικό και ευρύτερα, σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v