Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας: Συνεργασία με κυβερνήσεις για απαλλαγή από τον άνθρακα

Η κρουαζιέρα τροφοδοτεί την καινοτομία της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας και έχει ρόλο ζωτικής σημασίας να βοηθήσει την Ε.Ε. να πραγματοποιήσει την απαραίτητη αλλαγή βηματισμού προς την κατεύθυνση απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, τόνισε η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας.

Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας: Συνεργασία με κυβερνήσεις για απαλλαγή από τον άνθρακα

Το 66% του παγκόσμιου στόλου κρουαζιέρας θα είναι εξοπλισμένο έως το 2027 με συστήματα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης (SSE) για τα λιμάνια, ωστόσο μόνο λίγες θέσεις ελλιμενισμού παρέχουν κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας CLIA, Πιερφρανσέσκο Βάγκo, στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των εταιρειών του κλάδου στη Γένοβα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ηγέτες του κλάδου της κρουαζιέρας που συγκεντρώνονται στη Γένοβα για την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του κλάδου, αφιερωμένη στην απαλλαγή της κρουαζιέρας από τον άνθρακα, κάλεσαν τις κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και προχωρώντας σε επενδύσεις που να ανταποκρίνονται στη δέσμευση του κλάδου να επιταχύνει την ανάπτυξη και την προσφορά βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών για τις θαλάσσιες μεταφορές, που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου της ανθρακικά ουδέτερης κρουαζιέρας έως το 2050.

Ο κ. Βάγκο είπε ότι οι λιμενικές υποδομές έχουν προσδιοριστεί από την CLIA ως ένας πολύ σημαντικός τομέας όπου οι δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλα τα κύρια λιμάνια της ηπείρου να εξοπλιστούν με τέτοιες υποδομές έως το 2030.

Η Μαρί Καρολίν Λωρέν, γενική διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη, σημείωσε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει ήδη λάβει σταθερά και ισχυρά μέτρα για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα προσθέτοντας ότι ο κλάδος χρειάζεται ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την καινοτομία που θα απαιτηθούν ώστε να επιτύχει το 2030 τους στόχους του «Fit for55» της Ε.Ε. και τους στόχους του ΙΜΟ για το 2050.

Είπε επίσης ότι «η κρουαζιέρα τροφοδοτεί την καινοτομία της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας και έχει ρόλο ζωτικής σημασίας να βοηθήσει την Ε.Ε. να πραγματοποιήσει την απαραίτητη αλλαγή βηματισμού προς την κατεύθυνση απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα»

Μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων στη Σύνοδο συμμετείχε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε: «Από το φθινόπωρο εργαζόμαστε ενώνοντας δυνάμεις ώστε να δώσουμε ώθηση στην κρουαζιέρα και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα στις τοπικές οικονομίες της Ελλάδας. Στόχος είναι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δυναμική τη συνεργασία με την CLIA και τους τοπικούς φορείς ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v