Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες Δευτέρα να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, κρίνοντας πως πρέπει να γίνει «πολύ πιο ισχυρή», καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για στρατιωτικό εξοπλισμό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ της «επανεκτίμησης» των στρατιωτικών δαπανών της Γαλλίας.
«Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, το να δαπανάμε μεγάλα ποσά για να αγοράζουμε από αλλού δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Eurosatory, κοντά στο Παρίσι, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.
«Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε την (αμυντική) βιομηχανία, (χρειαζόμαστε) βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο φιλόδοξη (...) αλλιώς απλώς δημιουργούμε τις αυριανές εξαρτήσεις μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας θέσεις που είχε ήδη εκφράσει όταν αναλάμβανε τη γαλλική προεδρία, το 2017.
«Ας οικοδομήσουμε ανεξαρτησία, ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, γαλλική αν μπορούμε, με εταιρικές σχέσεις που θέλω να έχουμε σε όλο τον κόσμο, και βλέπω πολλούς μη ευρωπαίους εδώ», είπε ο γάλλος πρόεδρος, επιμένοντας ωστόσο πως σκοπός του είναι η χώρα του και η Ευρώπη να έχουν «λιγότερες εξαρτήσεις» από ό,τι στο παρελθόν.
Αναφερόμενος στις γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες, ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη στο αξίωμα τον Απρίλιο, είπε πως «ζήτησε από το υπουργείο (Άμυνας) και από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας (...) να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση του Νόμου για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό» με δεδομένο το νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον».
Κατά την άποψη του κ. Μακρόν, η Γαλλία έχει εισέλθει σε «οικονομία πολέμου», στην οποία «θα βρισκόμαστε για μεγάλη διάρκεια» και δεν μπορεί πλέον να ζει όπως «πριν από έναν χρόνο».
«Δεν περιμέναμε να υπάρξουν στρατηγικές αλλαγές για να επενδύσουμε», υπενθύμισε χθες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, όμως η κλιμάκωση των απειλών, που αντανακλάται στην ένοπλη σύρραξη η οποία μαίνεται στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, δημιουργεί «επιπρόσθετη ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, με μικρότερο κόστος».
Ο γάλλος πρόεδρος άρχισε το 2017 να αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της Γαλλίας, έπειτα από χρόνια περιστολής τους. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας αυξήθηκε ξανά το 2022, στα 40,9 δισεκ. ευρώ, δυνάμει του Νόμου για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό της περιόδου 2019-2025, που προβλέπει να φθάσει τα 50 δισεκ. ευρώ το 2025.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ