Ανέβηκε πρόσκαιρα η τουρκική λίρα, αφού οι αρχές της χώρας προανήγγειλαν ένα νέο αποταμιευτικό προϊόν με στόχο τη σταθεροποίηση του νομίσματος και διευκρίνισαν ότι δεν θα καταφύγουν σε capital controls, ωστόσο οι Τούρκοι, καθώς και οι traders μάλλον δεν πείστηκαν ότι θα τερματιστεί η κρίση κι έτσι δεν συνεχίστηκε η ανοδική πορεία, γράφουν οι Financial Times.
Σε μπαράζ ανακοινώσεων από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε λύσεις για την αντιμετώπιση «των θεμάτων της οικονομικής μας ατζέντας, μεταξύ των οποίων ο πληθωρισμός και η συναλλαγματική ισοτιμία», συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ομολόγου που θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στη λίρα.
Και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να «ενισχύει την ελκυστικότητα της τουρκικής λίρας χωρίς συμβιβασμούς με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς» — ξορκίζοντας τις ανησυχίες ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να καταφύγει σε νέους περιορισμούς για την έξοδο χρημάτων από τη χώρα.
Η λίρα έχει χάσει πάνω από 22% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους. Στις αρχές της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή ενισχύθηκε σε 16,75 λίρες/δολ., αλλά γρήγορα υποχώρησε σε 17,20. Η ταχεία πτώση του τουρκικού νομίσματος είναι επώδυνη για τις τουρκικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων και άλλων εισαγόμενων αγαθών και συμβάλλοντας στην εκτόξευση του πληθωρισμού.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση είναι τα τελευταία μιας μακράς σειράς ανορθόδοξων τακτικών που εφαρμόζουν οι αρχές της χώρας για να στηρίξουν τη λίρα και να μετριάσουν τον πληθωρισμό, στο πλαίσιο της επιθυμίας Ερντογάν να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα.