Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρουμανία την Τρίτη για να συναντήσει τους Γάλλους στρατιωτικούς που σταθμεύουν εκεί και στη συνέχεια την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μολδαβία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του σε αυτή τη χώρα που έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.
Η γαλλική προεδρία διευκρίνισε ότι μια επίσκεψη του Μακρόν στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα γίνει όταν αυτή θα είναι «χρήσιμη για τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι».
Στη Ρουμανία ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις τη βάση του ΝΑΤΟ όπου σταθμεύουν Γάλλοι στρατιώτες μαζί με άλλους από χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300 Βέλγων.
Ο Μακρόν θα εκφράσει «ένα πολύ σαφές μήνυμα της δέσμευσής μας προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους ευρωπαίους εταίρους», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Περίπου 500 Γάλλοι στρατιώτες είναι παρόντες εκεί από τις 26 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Επίσης το Παρίσι πρόσφατα ανέπτυξε εκεί ένα υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος.
Η πρώην υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί ταξίδεψε στη Ρουμανία τον Μάρτιο για να συναντήσει τους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί.
Την Τετάρτη, ο Μακρόν θα μεταβεί στη Μολδαβία μετά την πρόσκληση της προέδρου Μάια Σάντου, την οποία υποδέχτηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 19 Μαΐου.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν θα εκφράσει την «υποστήριξή του με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο» και θα πει: «είμαστε εδώ και θα προβούμε σε ρυθμίσεις» για να βοηθήσουμε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία με περίπου 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την οποία έχει κοινά σύνορα.
Η Μολδαβία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Μαρτίου, όπως και η Ουκρανία (28 Φεβρουαρίου) και η Γεωργία (3 Μαρτίου).
Το Ελιζέ τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν, σε αυτή τη φάση, «προετοιμασίες» για επίσκεψη του Μακρόν στην Ουκρανία. Αυτή θα πραγματοποιηθεί «όταν είναι η κατάλληλη στιγμή» και όταν ο πρόεδρος μπορεί να δώσει «ένα ιδιαίτερο επιχειρησιακό μήνυμα» και «όταν θα είναι πιο χρήσιμο για τον πρόεδρο Ζελένσκι».
Αυτό το ταξίδι θα μπορούσε να συνδεθεί με την εξέλιξη της εξέτασης της υποψηφιότητας του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Η Γαλλία θέλει η Ουκρανία να βγει «νικήτρια»
Μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν που ανέφερε να «μην ταπεινωθεί η Ρωσία», η γαλλική προεδρία ανέφερε σήμερα ότι το Παρίσι θέλει η Ουκρανία να βγει «νικήτρια» από τον πόλεμό της με τη Ρωσία.
«Όπως είχε την ευκαιρία να πει ο πρόεδρος, θέλουμε η Ουκρανία να νικήσει. Θέλουμε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Θέλουμε αυτή η σύγκρουση, αυτός ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», είπε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.
Ο Μακρόν επιδιώκει να διατηρήσει έναν διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η στάση του έχει επανειλημμένα επικριθεί από ορισμένους εταίρους στην Ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, καθώς οι χώρες αυτές θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπονομεύει τις προσπάθειες να ωθηθεί ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα το Ελιζέ τόνισε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια «επιχείρηση» για την άρση του αποκλεισμού του λιμανιού της Οδησσού στη νότια Ουκρανία και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ