Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλικός τύπος για Ερντογάν: Κόκκινες σημαίες σε όλα τα μέτωπα

Ερωτήματα για τη διπλωματική δραστηριότητα Ερντογάν σε ουκρανικό, κουρδικό, σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία και φυσικά στα ελληνοτουρκικά θέτουν γαλλικές εφημερίδες. «Δεν είναι σαφείς οι στόχοι του, δεν μπορούμε να του δώσουμε λευκή επιταγή».

Γαλλικός τύπος για Ερντογάν: Κόκκινες σημαίες σε όλα τα μέτωπα

Στις διπλωματικές δραστηριότητες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται εκτενώς ο γαλλικός Τύπος σήμερα Πέμπτη, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους.

Η «ενεργητική ουδετερότητα» δυσκολεύεται να αποδώσει καρπούς, σημειώνει η Figaro, κάνοντας λόγο για αδυναμία της Άγκυρας να συγκεντρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η γαλλική εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ρωσίας κατά τη χθεσινή επίσκεψη Λαβρόφ στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ουκρανία, απούσα από τις διαπραγματεύσεις, παραμένει σε επιφυλακή καθώς η απαιτούμενη αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Οδησσού θα μπορούσε, σύμφωνα με το Κίεβο, να χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για επίθεση στην πόλη. «Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις καθαρίσει η πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα είναι εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης της Οδησσού. Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι, κατά την εφημερίδα, η πρόταση για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, που έγινε την Τετάρτη από την Άγκυρα.

Η Figaro εκτιμά ότι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Τουρκία βρίσκεται σε ισχυρή θέση για την εξεύρεση διεξόδου σε αυτή την κρίση και σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί για να ολοκληρώσει το σπάσιμο της πρόσφατης διπλωματικής της απομόνωσης. Ωστόσο, η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον αυτή η εξισορροπητική στάση της Άγκυρας θα είναι διαχρονική, σημειώνοντας τη μέχρι σήμερα αποτυχία των διάφορων προσπαθειών της για επίτευξη εκεχειρίας.

Υπενθυμίζοντας επίσης ότι η Άγκυρα παραμένει συνδεδεμένη με τη Μόσχα με τη σύμβαση για την αγορά πυραύλων S-400, λόγω έλλειψης πρόσβασης στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, η εφημερίδα τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει τη Ρωσία, πιθανώς επειδή βασίζεται στην κατ' αρχάς συμφωνία της για να ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο να απωθήσει τις κουρδικές δυνάμεις, να επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας» και να ενθαρρύνει μερικούς από τα περίπου 3,7 εκατ. Σύρους εξόριστους να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Κατά την ίδια εφημερίδα, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, το ζήτημα για τον Ερνογάν είναι πάνω απ' όλα εσωτερικό, καθώς θέλει να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να καταπραΰνει τη δυσαρέσκεια όσων τάσσονται κατά των προσφύγων, ποντάροντας στην εθνικιστική γραμμή.

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα του τουρκικού βέτο απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ντιντιέ Μπιγιόν, διευθυντής εκδόσεων του Ινστιτούτου IRIS, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Marseillaise αναφέρει ότι «αν προσφερόταν μια συμβιβαστική λύση στον Ερντογάν θα τη δεχόταν», εκτιμώντας ότι δεν θα κρατήσει την αδιάλλακτη στάση μέχρι το τέλος, εάν του δοθούν αντισταθμίσματα, όπως η άρση του σουηδικού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και η συναίνεση των ΗΠΑ για την παράδοση αεροσκαφών F-16.

Όπως αναφέρει: «Ο Ερντογάν είναι σκληρός στη διαπραγμάτευση και αρνείται οποιαδήποτε κριτική για την εσωτερική του πολιτική. Πρέπει να ξέρει κανείς πώς να θέτει έναν ορισμένο αριθμό απαιτήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να του δώσουμε λευκή επιταγή και να πάρουμε το βλέμμα μας από την πολύ επιδεινωμένη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

«Η ουκρανική κρίση είναι μια ιστορική ευκαιρία για τον Ερντογάν να δείξει τη σημασία του», εκτιμά από πλευράς της η Liberation, σημειώνοντας πως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, «ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να διεκδικήσει τη θέση της Άγκυρας στις διεθνείς σχέσεις, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει τους διαπραγματευτικούς του μοχλούς σε όλα τα μέτωπα».

Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι «στο τεταμένο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος κουνάει πολλές κόκκινες σημαίες ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες -η αντίθεση στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι εμποδίζει την πρόσβαση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία-, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος και οι στόχοι του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v