Το πείραμα: 4ήμερη δουλειά χωρίς μείωση μισθών στη Βρετανία από Δευτέρα

Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο το 80% του εργασιακού τους χρόνου, αρκεί να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους. Το πείραμα θα επεκταθεί και σε Σκοτία και Ισπανία.

Το πείραμα: 4ήμερη δουλειά χωρίς μείωση μισθών στη Βρετανία από Δευτέρα

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Βρετανία αρχίζουν από Δευτέρα να δουλεύουν τετραήμερο χωρίς να περικοπούν οι μισθοί τους, στο μεγαλύτερο σχετικό πείραμα που θα διαρκέσει έξι μήνες και θα περιλαμβάνει 3.300 εργαζομένους σε 70 εταιρείες, από παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέχρι εστιατόρια.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, γράφει το CNN, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο το 80% του εργασιακού τους χρόνου, αρκεί να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.

Την καμπάνια 4 Day Week UK «τρέχει» η μη κερδοσκοπική εταιρεία 4 Day Week Global και η δεξαμενή σκέψης Autonomy, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.

Η Sienna O'Rourke, brand manager στην ανεξάρτητη λονδρέζικη ζυθοποιία Pressure Drop Brewing, είπε στο CNN ότι ο μεγαλύτερος στόχος της εταιρείας είναι να βελτιωθεί η ψυχική υγεία και ευημερία των εργαζομένων της.

«Η πανδημία μάς έχει κάνει να σκεφτόμαστε πολύ για την εργασία και το πώς οι άνθρωποι οργανώνουν τη ζωή τους», είπε. «Το κάνουμε αυτό για να βελτιώσουμε τη ζωή του προσωπικού μας και να είμαστε μέρος μιας προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο».

Το πείραμα στην Ισλανδία ήταν επιτυχές

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα μικρότερης εβδομαδιαίας εργασίας είχε πραγματοποιηθεί από την Ισλανδία, σε 2.500 εργαζόμενους του Δημοσίου μεταξύ 2015 και 2019. Από τη δοκιμή δεν προέκυψε πτώση στην παραγωγικότητα των συμμετεχόντων, αλλά αντιθέτως φάνηκε εντυπωσιακή αύξηση στην ευημερία τους.

Αιτήματα για ψαλίδισμα της εργάσιμης εβδομάδας εκφράζονται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες. Το παράδειγμα της πανδημίας, όταν εκατομμύρια εργαζόμενοι μεταπήδησαν στην εξ αποστάσεως εργασία και μείωσαν τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης, έχει δυναμώσει την επιθυμία για μεγαλύτερη ευελιξία. Αντίστοιχα πειράματα πρόκειται να γίνουν αργότερα φέτος και σε Ισπανία και Σκοτία.

Ο Joe O'Connor, διευθύνων σύμβουλος της 4 Day Week Global, είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δείξει ότι μπορούν να εργάζονται «πιο λίγο και πιο έξυπνα».

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα καθορίζεται και από την ποιότητα ζωής. Το μειωμένο ωράριο εργασίας, με επίκεντρο την παραγωγικότητα, είναι όχημα που προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», είπε.

Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο πρότυπο εργασίας στα επίπεδα παραγωγικότητας, στην ισότητα των φύλων, στο περιβάλλον, καθώς και στην ευημερία των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v